Legendární počítačové hry, které málem nikdy nespatřily světlo světa
i Zdroj: Valve, Bethesda Softworks, koláž Grunex.com
Gaming Článek Legendární počítačové hry, které málem nikdy nespatřily světlo světa

Legendární počítačové hry, které málem nikdy nespatřily světlo světa

Jarmil Černý

Jarmil Černý

Platformy Windows PC

Dnes již naprosto legendární herní značky, při jejich tvorbě se však vývojáři pořádně zapotili a mnohdy uvažovali o jejich zrušení. O které legendární hry jsme málem přišli?

Reklama

Final Fantasy (1987)

V polovině 80. let se společnost Square ocitla na pokraji bankrotu po sérii komerčních neúspěchů. Společnost se rozhodla naposledy vsadit na hru na hrdiny (RPG), o které věřila, že by mohla její osud zvrátit. Hra se příznačně jmenovala Final Fantasy, protože v případě neúspěchu měla být labutí písní společnosti.

Final Fantasy se navzdory všem předpokladům stala obrovským úspěchem, a to jak z pohledu kritiků, tak z komerčního hlediska. Její inovativní hratelnost, hluboký příběh a nezapomenutelné postavy nejenže zachránily společnost Square (dnes Square Enix) před finančním krachem, ale také položily základ jedné z nejoblíbenějších a nejtrvalejších sérií v herní historii.

DOOM (1993)

Během vývoje se hra DOOM potýkala s několika problémy, včetně velkého pracovního vytížení, tvůrčích neshod a technologických omezení. Projekt byl tak ambiciózní, že někteří členové týmu uvažovali o jeho omezení nebo úplném zrušení. Nechvalně proslulá „krizová“ období navíc vedla k vyhoření a frustraci vývojářů.

Přes tyto překážky byl DOOM vydán a rychle se stal kulturním fenoménem. Svou rychlou hratelností, pohlcujícím prostředím a možností hry více hráčů způsobil revoluci v žánru stříleček z pohledu první osoby. Úspěch hry DOOM nejen upevnil místo společnosti id Software v herní historii, ale také připravil půdu pro budoucí FPS tituly.

Half-Life (1998)

Vývoj hry Half-Life provázely odklady, přepisování enginu a tvůrčí nerozhodnost. Valve byla relativně nová společnost a její nezkušenost vedla k mnoha neúspěchům. V jednu chvíli tým téměř všechno zrušil a začal znovu, čímž ohrozil budoucnost projektu.

Když byl Half-Life nakonec vydán, způsobil revoluci v žánru stříleček z pohledu první osoby díky svému strhujícímu příběhu a inovativní hratelnosti. Hra zaznamenala obrovský úspěch, upevnila pozici společnosti Valve jako významného hráče v oboru a vedla k vytvoření populární série Half-Life, která dodnes ovlivňuje herní design.

Resident Evil 4 (2005)

Vývoj hry Resident Evil 4 byl plný nejistoty. Hra prošla několika iteracemi, přičemž čtyři různé verze byly vyřazeny, než byla schválena ta finální. Neustálé změny vedly ke zpoždění a panovaly vážné obavy, že hra nebude nikdy dokončena.

Finální verze Resident Evil 4 se radikálně lišila od svých předchůdců, měla nový úhel kamery přes rameno a kladla větší důraz na akci. Tyto změny vdechly sérii nový život, vysloužily si všeobecné uznání a ovlivnily nespočet dalších her. Nyní je považována za jednu z nejlepších her všech dob.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama