Nejdražší chyba Sony? Vývoj Concordu stál miliardy. Tvůrci nesměli hru kritizovat
i Zdroj: PlayStation
Gaming Concord Článek Nejdražší chyba Sony? Vývoj Concordu stál miliardy. Tvůrci nesměli hru kritizovat

Nejdražší chyba Sony? Vývoj Concordu stál miliardy. Tvůrci nesměli hru kritizovat

Josef Ventrča

Josef Ventrča

Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 5

Concord vytváří společnosti Sony jen vrásky. Po extrémně neúspěšném startu následovaným velmi brzkým ukončením prodeje se nyní ukázalo, že dlouholetý vývoj v přepočtu vyšel na několik miliard korun. Ambice byly obrovské, projekt dokonce interně přirovnali k Hvězdným válkám.

Reklama

Téměř deset let vývoje hrdinské střílečky Concord skončilo stažením hry z prodeje po pouhém týdnu od vydání plné verze. Mnoho lidí, včetně vývojářů, považují krátkou kampaň titulu za velký neúspěch. Již tak emocionálně složitý fakt pro tvůrce nyní doplňuje ještě bolestnější informace, která v podcastu Sacred Symbols od bývalého novináře IGN Colina Moriartyho vyplula na povrch. Práce na Concordu totiž měly stát zhruba 400 milionů dolarů, což v přepočtu dělá téměř devět miliard korun.

Ambiciózní Concord končí 14 dní po spuštění. Hráčům se vrací peníze
i Zdroj: Firewalk Studios

Ambiciózní Concord končí 14 dní po spuštění. Hráčům se vrací peníze

Nový hero shooter od studia Firewalk Studios bude po 14 dnech od vydání vypnut. Jeho prodeje ani zdaleka neodpovídali…

Moriarty se k finančním údajům o vývoji dostal skrz ověřeného bývalého člena vývojářského týmu, který na Concordu pracoval. Neprozradil však, zda se jednalo přímo o vývojáře ani z pochopitelných důvodů neupřesnil jeho pozici. Novinář se však prostřednictvím rozhovoru dozvěděl několik stěžejních informací.

„Do okamžiku, než hra přešla do stavu alfa, už na ni utratili asi 200 milionů dolarů (v přepočtu asi 4,5 miliardy korun),“ řekl Moriarty. Dodal, že alfa verze započala někdy v prvním čtvrtletí roku 2023.

Mezi dalšími důležitými informacemi zaznělo, že podstatnou část nákladů tvořilo zadání vývoje jiným studiím, aby se Concord jednoduše dostal k zákazníkům a na prodejní pulty. Zdroj také uvedl, že interně se o titulu mluvilo jako o budoucnosti PlayStationu.

„Měli obrovské plány a ambice. Projekt přirovnávali dokonce k Hvězdným válkám,“ uvedl Moriarty a doplnil, že Sony plánovalo se k značce vracet opakovaně. To podle něj vedlo ke kultuře takzvané toxické pozitivity, která způsobila, že jakákoli negativní zpětná vazba na hru byla smetena ze stolu. Lidé blízcí vývoje prý nesměli o hře říkat nic špatného, ať už šlo o postavy, hratelnost a podobně.

Server Insider Gaming však podotkl, že tyto informace pochází pouze od jediné osoby, byť ověřené, a proto je nutné je brát s rezervou. Tým Toma Hendersona proto oslovil společnosti PlayStation a Firewalk s žádostí o vyjádření, kterou zatím nedostal.

Připomeneme, že Concord po vydání prodal pouze 25 tisíc kopií a podle statistik Steamu jej hrálo nanejvýš v jeden okamžik jen pouhých několik stovek hráčů.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama