Recenze: Ducky Zero 6108 - mechanická klávesnice se skvělou konektivitou
Recenze Hardware Recenze Recenze: Ducky Zero 6108 - mechanická klávesnice se skvělou konektivitou

Recenze: Ducky Zero 6108 - mechanická klávesnice se skvělou konektivitou

Jakub Osička

Jakub Osička

Po delší době jsme měli možnost nakouknout na poličky současných mechanických klávesnic na trhu a máme tady jeden opravdu zajímavý kousek od dnes už v Česku velmi etablované značky Ducky. Tento text totiž píšu na jejich nedávno uvedené mechanice Ducky Zero 6108.

Reklama

Nenápadná konstrukce v černé barvě s bílou základnou, plnohodnotný, ale přesto velmi těsný layout standardních kláves, jednoduché RGB podsvícení striktně jen pod klávesami. Takových modelů je přece na trhu mraky. Dokáže vůbec něčím na první pohled zaujmout právě klávesnice Ducky Zero 6108, abyste jí věnovali pozornost? Pár věcí tu je, jen je potřeba se dívat trochu déle.

Mechanická klávesnice Ducky Zero 6108 - balení
Mechanická klávesnice Ducky Zero 6108 - balení

Ultimátní konektivita - kabel, bezdrát, bluetooth i 2,4 GHz dongle

V prvé řadě jde o naprosto univerzální klávesnici, kterou budete rádi používat s více zařízeními díky její extrémně velkorysé konektivitě. Ducky Zero 6108 můžete totiž samozřejmě připojit standardním kabelem, ale kromě toho nabídne i snadno přepinatelné kanály pro spárování v až čtyřech režimech přes Bluetooth a pátým doplňkovým prvkem je opět bezdrátové připojení přes standardní 2,4 GHz USB dongle. Stačí pouze nahmatat knoflík bezdrátového připojení na spodní straně a následně se přepnout kombinací funkční klávesy FN s klávesami F1 - F5.

Ducky Zero 6108 - USB dongle pro jednu z možností bezdrátového připojení
Ducky Zero 6108 - USB dongle pro jednu z možností bezdrátového připojení

Osobně bohatější konektivitu dokážu docenit, a to zejména u menších klávesnic. Snadno s nimi totiž z jednoho místa můžete ovládat desktop, notebook, tablet a klidně třeba i televizi. Univerzálnost je tady opravdu výhodou. Na druhou stranu pravděpodobně Zero 6180 najde spíše větší využití u pracovního stolu než v obýváku, ale to jí nic neubírá na širších možnostech využití.

Mechanická klávesnice Ducky Zero 6108 se spínači Cherry MX2A Brown
Mechanická klávesnice Ducky Zero 6108 se spínači Cherry MX2A Brown

Rozměry a provedení klávesnice

Její rozměry činí 43,5 x 13,5 x 4 cm a s přihlédnutím k jejímu plnohodnotnému provedení patří s vahou 1,2 kg k běžnému průměru. Rámečky jsou plastové s dobrým lícováním, nad numerickým blokem najdete asi čtyři multimediální klávesy navíc a nenápadné aktivační diody jsou umístěny trochu netradičně nad šipkami. Jinak je layout “stoprocentní”, takže nejde o žádnou zmenšeninu. Kabel se připojuje do spodní části a je zapuštěný přibližně do třetiny těla s možností vedení rýhami i do obou bočních směrů.

Klávesnice Ducky Zero 6108 - branding
Klávesnice Ducky Zero 6108 - branding

Hot-swap a spínače Cherry MX2A

Další primární výhodou Ducky Zero 6180 je její hot-swap provedení. Náš testovací model je osazen často ne-zrovna-přívětivě přijímanými, nicméně hlavně inovovanými spínači Cherry MX2A Brown s lubrikovaným prstencem, upravenou geometrií a pružinou a kontakty ze zlata. Osobně mi tento mechanický spínač vlastně nikdy úplně nevadil a byl jsem zvědavý na současnou verzi. Vyhovuje mi jeho “nelineární, ale přesto téměř lineární” průchod trajektorií a těžkopádnější stisk. 

Ukázka nelineární trajektorie dohmatu Cherry MX2A Brown
i Zdroj: cherryamericas.com
Ukázka nelineární trajektorie dohmatu Cherry MX2A Brown

Samozřejmě jde o klasickou variantu s celkovou dráhou dohmatu 4 mm a aktivací v polovině. Vybrat si ale můžete i z jiných spínačů Cherry MX2A už v základu (Blue, Red, Speed Silver) a díky hot swapu je můžete snadno zaměnit i za spínače úplně jiné bez pájení a narušování plošných spojů (5-pin). Cherry MX2A určitě nejsou obecně nejlepší spínače na trhu, ale lehká zlepšení a kontext cenové hladiny je opodstatňuje. Pokud budete po čase chtít posunout pocit ze stisku na trochu vyšší úroveň, máte možnost je snadno vyměnit.

Mechanické spínače Cherry MX2A Brown
Mechanické spínače Cherry MX2A Brown

Docela příjemně mě překvapily stabilizátory širších kláves. Tendenci k rozviklanosti má maličko snad jen mezerník a ostatní klávesy drží velmi dobře. Zvukový projev je poměrně tichý (na standardní switch) - věřím, že tady mimo jiné pomáhá již zmíněný lubrikovaný prstenec. Klávesy jsou sice dvouvrstvé, ale druhá (průsvitná vrstva umožňující RGB prosvícení) je tenká a nachází se vlastně téměř jen na horní stěně - jde tedy o produkčně levnější řešení. 

Omezenější ovládání a efekty RGB

Bez softwaru. Základní operace vytvoříte pomocí klávesových příkazů s Ducky Zero 6108 ihned díky klávese Fn. Znamená to ale, že budete mít trochu omezenější výběr barevných efektů podsvícení, intenzity diod a podobně. Zároveň jsou k dispozici základní funkce, jako reset do továrního nastavení, výměna funkce Caps Locku s levým Ctrl nebo deaktivace klávesy Windows.

Ducky Zero 6108 - dvouvrstvá konstrukce kláves
Ducky Zero 6108 - dvouvrstvá konstrukce kláves

Shrnutí

Ducky Zero 6108 má sice nulu v názvu, ale hanlivý podtext s tímto označením by si určitě nezasloužila. Je nakonec velmi dobře vybavená zejména z hlediska konektivity, nabídne jednoduchý hot-swap spínačů Cherry MX2A a zároveň drží 100% layout a jednoduchý design. Zapomenout sice musíte na adresovatelné RGB podsvícení nebo složitější nastavování, ale pro běžné účely uživatele, který poptává kvalitnější mechaniku s bezdrátovým připojením, bude více než uspokojivá. V českých eshopech se zatím neobjevuje, ale první evropské vlaštovky naznačují cenovku kolem 120 EUR, což prostým přepočtem znamená v době psaní této recenze přibližně 3.000 Kč. Je to cena poměrně vyvážená protože plnohodnotné bezdráty často startují výrazně výše a liší se poměrně zásadně v používaných spínačích (často narazíte např. na různé varianty Gateronů atd.). Těšíme se, až se model objeví na policích obchodů i u nás.

Ducky Zero 6108 není žádná nula

Verdikt

Na první pohled všední klávesnice ukrývá plejádu možností připojení, slušnou výbavu s možností hot-swapu spínačů a inovované Cherry MX2A, které sice nejsou dokonalé, ale respektují cenovou hladinu této mechaniky pro hráče i běžné uživatele.

Co se nám líbí a nelíbí?

Skvělá konektivita na mnoho způsobů
Inovovanější spínače Cherry MX2A jsou krůčkem k lepšímu
Příznivá cena
Relativně slušné stabilizátory delších kláves
Musíte si vystačit bez softwaru
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama