Prioritou při vývoji her budou příběhy, nikoliv grafika. Předpovídá PlayStation
i Zdroj: Foto: Coolcaesar / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Gaming Článek Prioritou při vývoji her budou příběhy, nikoliv grafika. Předpovídá PlayStation

Prioritou při vývoji her budou příběhy, nikoliv grafika. Předpovídá PlayStation

Václav Brixí

Václav Brixí

27. 5. 2024 18:00

Přední pracovníci společnosti PlayStation předpovídají, že technologický pokrok v oblasti videoher bude klást následující dekádu důraz na pohlcující příběhy, nikoliv na grafiku.

Reklama

Akce Creative Entertainment Vision se pod taktovkou společnosti PlayStation tematicky zaměřovala na předpokládaný vývoj videoherního průmyslu v následujících 10 letech. V jednom z předchozích článků jsme vás informovali například o vizi Neila Druckmanna, kreativního ředitele studia Naughty Dog. Své k tomu však řekli i přední pracovníci společnosti PlayStation, kteří mají o směru nadcházejícího technologického pokroku jasno. Vedoucí oddělní PlayStation Productions, Asad Qizilbash, se domnívá, že v následují dekádě se technologický pokrok namísto grafiky zaměří na rozvíjení možností vyprávění a vytváření pohlcujících příběhů.

Kvůli Generaci Z pomalu měníme strategii, říká šéf Xboxu Phil Spencer
i Zdroj: Microsoft

Kvůli Generaci Z pomalu měníme strategii, říká šéf Xboxu Phil Spencer

Xbox pomalu přechází na novou strategii ohledně vydávání jejich exkluzivních titulů na další platformy. Za tím částečně…

28. 3. 2024 18:00

Hlavní posun očekává v přizpůsobivosti příběhů tak, aby byly více personalizované a hráč se opravdu cítil tak, že je součástí světa, ve kterém se právě nachází. Technologický pokrok především v oblasti umělé inteligence dle jeho slov umožní vytvářet emotivnější herní zážitky, které budou působit autentičtěji. Jako příklad uvádí propojení umělé inteligence a NPCs, tedy herních postav, které neovládá žádný hráč. Ty by díky AI mohly dynamicky reagovat na hráčovo chování a proměny herního světa. Díky tomu pak budou postavy vytvářet příjemnější dojem a hráč s nimi snáz naváže hlubší vztah. Od těchto snah si Asad Qizilbash slibuje mnohem více imerzních příběhů, které v hráčích budou rezonovat ještě dlouho poté, co odloží ovladač.

“To je důležité pro mladší publikum generací Z a Alfa, které jsou prvními generacemi, jež vyrostly digitálně a hledají personalizaci ve všem, stejně jako chtějí, aby herní zážitky měly větší smysl.” dodává Asad Qizilbash v závěru rozhovoru.

Změny dlouhodobých strategií na základně přístupu nových generací ke hrám zmiňoval v nedávném rozhovoru i zástupce konkurenční společnosti Xbox, Phil Spencer. Ten tvrdí, že nové generace jsou zvyklé mít ke všemu přístup odkudkoliv a nevyhovuje jim politika exkluzivních titulů, což nutí Xbox přemýšlet nad změnou.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama