Xbox chce menší hry a ocenění, tvrdí po uzavření autorů Hi-Fi Rush
i Zdroj: Xbox
Gaming Hi-Fi Rush Článek Xbox chce menší hry a ocenění, tvrdí po uzavření autorů Hi-Fi Rush

Xbox chce menší hry a ocenění, tvrdí po uzavření autorů Hi-Fi Rush

Václav Brixí

Václav Brixí

9. 5. 2024 18:35

Den po uzavření studia Tango Gameworks, stojícího za loňskou oceňovanou hrou Hi-Fi Rush, prohlásil šéf Xbox Game Studios, že potřebují menší hry, které budou vyhrávat ceny. Autoři se nestačí divit.

Reklama

Aktuálně nejprobíranějším tématem ve videoherním průmyslu je uzavření několika studií, spadajících do vlastnictví skupiny Xbox. Konkrétně pak studia Arkane Austin, Roundhouse Games, Alpha Dog a v neposlední řadě Tango Gameworks. Poslední zmiňované studio stojí za loňským hitem Hi-Fi Rush, který získal řadu ocenění včetně nejlepšího audio designu na události The Game Awards a ceny BAFTA za nejlepší animaci.

Uzavření studia bylo pro mnoho fanoušků šokující a zároveň smutnou zprávou. Den poté dokázal celou situaci ještě vyostřit vedoucí Xbox Game Studios, Matt Booty, svým nepochopitelným vyjádřením. Podle portálu The Verge řekl Booty zaměstnancům Xboxu následující:

Potřebujeme menší hry, které nám přinesou prestiž a ocenění.

Tahle zpráva naprosto pochopitelně překvapila i autora výše zmíněného titulu Hi-Fi Rush, Johna Johanase. Ten reagoval na sociální síti X screenshotem, na kterém je zachycena rozčílená postava právě z této hry. Hi-FI Rush byla jednou z nejlépe hodnocených her minulého roku a vedoucí herní divize, Phil Spencer, ji v minulosti označil jako “menší hru”. Bootyho vyjádření se tak zdá, jako naprostý protimluv, který ve vývojářích a hráčích rozhodně nevzbuzuje důvěru k Xboxu i Microsoftu jako celku.

Podle portálu Bloomberg se navíc měl ve studiu Tango Gameworks již rodit koncept druhého dílu, o kterém byli vývojáři přesvědčeni, že by navázal na úspěch svého předchůdce. Návrat ke kořenům údajně plánovalo i studio Arkane Austin, které shánělo nové zaměstnance pro vývoj nového "immersive sim" titulu ve stylu série Dishonored. O ostré reakci šéfa lyonské pobočky Arkanu na celou tuto situaci jsme vás informovali v jednom z předchozích článků. Celou kauzu začínají brát velice vážně i samotní hráči, kteří se v současnosti bojí o jejich oblíbená studia. V ohrožení vidí například studio Ninja Theory, které má ke konci května vydat titul Senua's Saga: Hellblade II.

Situaci ohledně "restrukturalizace" Xbox Studios budeme i nadále sledovat a zpracujeme pro vás všechny podstatné informace. Jaký názor máte na situaci vy? Věříte stále vedení herní divize Microsoftu nebo jejich rozhodnutí odsuzujete?

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama