Twitch bere zpět co řekl. Nová pravidla prý způsobila zmatek a frustraci
Zajímavosti Článek Twitch bere zpět co řekl. Nová pravidla prý způsobila zmatek a frustraci

Twitch bere zpět co řekl. Nová pravidla prý způsobila zmatek a frustraci

Lumír Havlíček

Lumír Havlíček

9. 6. 2023 10:14

Populární streamovací platforma Twitch čelí další negativní kritice

Reklama

Populární streamovací platforma Twitch čelí další negativní kritice. Tentokrát se jedná o omezení reklam tvůrců. Na první pohled se zdá, že by nemuselo být tak zle. Čeho se ale omezení dotýká nejvíce, jsou sponzorství streamerů s třetími stranami nebo přímé přenosy při esportových zápasech.

Tyto nové podmínky však sám Twitch nyní bere zpět. Tedy, alespoň dočasně. Uvedl to už ve středu, 7. června večer na svém twitteru, kde se snaží celou situaci uklidnit.

„Včera jsme vydali nové pokyny pro Branded Content (používání reklamních značek na vlastním kanále), které ovlivnily vaše spolupráce se sponzory. Tyto pokyny jsou špatné jak pro vás tak i pro Twitch a proto jsme je okamžitě odstranili. Celou věc dále prověřujeme a obavy chápeme“.

Twitch bere zpět co řekl. Nová pravidla prý způsobila zmatek a frustraci

K této zprávě dál Twitch doplňuje, že je sponzorství zásadní pro růst streamerů a jejich výdělek. V žádném případě prý není v jejich zájmu, aby jakýmkoliv způsobem zasahovali do přímých vztahů mezi sponzory a streamerem.

Celé to působí spíš tak, jakoby si platforma uvědomila vlnu odboje a své rozhodnutí narychlo přehodnotila. Streameři si ale myslí, že půjde jen o dočasné ukolébání jejich pozornosti. Pravidla mají přijít v platnost už 1. července, takže není příliš prostoru k rozhodování a všichni tedy čekají, jestli k nějaké nenadálé změně ještě nedojde.

Nejvíce by se toto nové ustanovení dotklo přenosů esportových utkáních a podobných vysíláních, kde produkty reklamy různých značek a sponzorů běžně ověnčí obrazovku i několikrát za minutu. Pro sponzor je to jedna z nejzásadnějších výhod (někdy také jediná), jaké jim stream může nabídnout a určitě by to ovlivnilo jejich rozhodnutí pro spolupráci.

V původních pravidlech se uvádí, že od stanoveného data nebude tvůrci umožněno vlastní reklamy zobrazovat kdykoliv a dle libosti. Jedná se o sólově domluvenou spolupráci mezí streamerem a třetí stranou. Tedy o propagaci produktu či služeb, na které Twitch nemůže nijak dosáhnout. Streamer k této propagaci většinou využívá vloženou grafiku, různé bannery pod vysíláním nebo dokonce videa, které sám připraví. To by už ale nebylo v souladu s pravidly a streamer by se tak vystavil hrozbě zablokování.

Nejednalo se o úplný zákaz cizí reklamy, ale o její omezení. Vysílající mohl dále reklamy číst, sdílet odkazy v chatu (například skrze přednastavené zprávy), bez problémů hrát sponzorované hry a mít vystavené produkty v pozadí streamu.

Kontroverzi však vyvolalo upřesnění, že jakékoliv grafické zpracování reklamy při vysílání, které se pravidelně objevuje na obrazovce, nesmí zabírat více jak 3% její plochy. Doteď není zcela jasné, jak na toto číslo Twitch přišel a především vyvstalo několik nejasností. Nevíme, jestli se ony tři procenta vztahují na každou jednotlivou reklamu, nebo na celkový součet všech zobrazovaných reklam.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama