Snězte minimálně jeden kámen denně. Google obhajuje nesmyslné rady umělé inteligence
i Zdroj: Vytvořeno pomocí AI (Microsoft Copilot, Adobe Firefly)
Technologie Článek Snězte minimálně jeden kámen denně. Google obhajuje nesmyslné rady umělé inteligence

Snězte minimálně jeden kámen denně. Google obhajuje nesmyslné rady umělé inteligence

Jarmil Černý

Jarmil Černý

31. 5. 2024 11:00

Google před nedávnem zveřejnil novou funkci AI vyhledávání. To má za úkol výrazně vylepšit výsledky při používání Google vyhledávače. Umělá inteligence ale začala žít vlastním životem.

Reklama

Po vydání očekávaného AI vylepšení Google vyhledávače zaplavily internet snímky obrazovky zobrazující podivné výsledky, které se začaly uživatelům ve vyhledávání Google zobrazovat.

Při dotazu uživatele, jak udělat pizzu tak, aby z ní nepadal sýr umělá inteligence odpověděla, že by měl přidat zhruba 1/8 pohárku netoxického lepidla.

Dalšímu uživateli zase umělá inteligence poradila, aby snědl denně alespoň jeden kámen. Dotaz tohoto uživatele byl však k této odpovědi cíleně namířený a tak by se dal podobný výsledek ještě prominout.

Google se nyní ve svém pravidelném blogu na tyto události zaměřil a pokusil se nesmyslné odpovědi obhájit. „Není nad to, když funkci používají miliony lidí s mnoha novými vyhledávacími dotazy“ píše. „Zaznamenali jsme také nová nesmyslná vyhledávání, jejichž cílem je zřejmě získat chybné výsledky,“ popsala situaci Liz Reid, ředitelka vyhledávání. Správně také podotkla, že se po internetu šíří „velmi velké množství falešných snímků obrazovky“ s podobnými případy.

Dále vysvětlila, že se Google snaží podobné nesmyslné vyhledávací dotazy odfiltrovat, aby se AI tipy nezobrazovaly při jednoznačně nesmyslných či satirických dotazech. To se jí prozatím nedařilo, jelikož například výsledek, kde umělá inteligence doporučuje jíst uživateli kameny, pravděpodobně načerpala v článku ze satirického webu The Onion.

Byť tedy některé výsledky umělé inteligence bezpochyby mohly působit zmatečně, velkému množství z nich pravděpodobně pomohli sami uživatelé, kteří se snažili AI záměrně zmást. Minimálně tak dopomohli vývojářům z Google velmi brzy odhalit slabá místa této funkce.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama