Umělá inteligence dostala oči a hlas. Nově vám bude radit třeba při hraní Minecraftu
i Zdroj: Microsoft
Gaming Minecraft Článek Umělá inteligence dostala oči a hlas. Nově vám bude radit třeba při hraní Minecraftu

Umělá inteligence dostala oči a hlas. Nově vám bude radit třeba při hraní Minecraftu

Jarmil Černý

Jarmil Černý

21. 5. 2024 11:50

Umělá inteligence funguje ve hrách v určité formě již od nepaměti. Microsoft ale nyní ukázal, jak vám jejich model Copilot bude radit při hraní Minecraftu.

Reklama

Microsoft zveřejnil na sociální síti X krátkou ukázku, jak by mohla vypadat budoucnost her, tedy alespoň v jejich sandboxovém titulu Minecraft. Umělá inteligence se v posledních letech vyvíjí raketovým tempem. V posledních dnech navíc všichni velcí hráči na poli AI přišli s další novinkou. AI s vámi nově dokáže komunikovat hlasem. Nejen, že můžete hlasově zadávat příkazy, umělá inteligence vám na ně dokonce v reálném čase odpovídá. Jazykové modely navíc konečně dostaly „oči.“ Mohou vám tedy říct, co právě vidí, případně vám na základě toho poskytnout rady.

Microsoft, jehož nástroje pohání model ChatGPT a jeho nová verze GPT-4o od společnosti OpenAI, využil těchto novinek k tomu, aby pomohl hráčům Minecraftu. Zveřejnil k tomu i krátké video.

Copilot nově vidí vše, co ve hře děláte a dokáže vám na základě toho poskytnout cenné rady. Při demo ukázce například poradil prezentujícímu, jak v Minecraftu vyrobit meč na základě toho, jaké materiály měl v inventáři. Pokud nějaký materiál chyběl, AI to okamžitě vyhodnotila a poskytla hráči informace o tom, které další materiály pro výrobu meče potřebuje sehnat.

Je otázkou, zda hry tímto způsobem nepřijdou o hlavní zábavní prvek, jelikož hledání, bádání a odemykání nových mechanik je často hlavním cílem drtivé většiny her. Na konkrétním příkladu od Microsoftu totiž umělá inteligence přímo radí hráči s průchodem hrou a vlastně ho tak připravuje o veškerá tajemství, na které by musel přijít právě průchodem hry samotné.

Daleko lepší využití umělé inteligence vidíme v rámci úvodních tutoriálů a herních návodů, kde by mohla radit s prvky, které hráče nepřipravují o zábavu ze hry, například „jakou klávesou se ve hře ovládá pohyb“ nebo „kde v uživatelském rozhraní najít tlačítko pro zrychlení času ve hře.“

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama