Jak se hraje na špičkovém stroji za 150 tisíc korun
Hardware Článek Jak se hraje na špičkovém stroji za 150 tisíc korun

Jak se hraje na špičkovém stroji za 150 tisíc korun

Komerční sdělení
28. 6. 2024 12:00

Herní stroj bez kompromisů. Jak se hraje Cyberpunk 2077 nebo Ghosts of Tsushima na víc jak 120 FPS při maximálních detailech? Vyzkoušeli jsme si RTX 4090 ve stroji od MSI.

Reklama

Asi každý hráč sní, že si bude moc zahrát na nejvýkonnějším počítači, jaký se dá aktuálně koupit. Tento sen se nám splnil, když nám do redakce dorazil MEG Trident X2 13NUI-004EU s Nvidia GeForce RTX 4090.

Jak se hraje na špičkovém stroji za 150 tisíc korun

Malý a napěchovaný výkonem

Herní stroj od MSI jsme mohli porovnat v redakci se Fractal Design Meshify 2, kde máme RTX 3080. Tato celkem rozměrná skříň v minulosti pojmula i RTX 4080 Super s velkým chladičem a akorát se vešla. Malé rozměry MEG Trident X2 s RTX 4090 byly o to úctyhodnější.

Jak se hraje na špičkovém stroji za 150 tisíc korun

Meshify 2 má rozměry 542 × 240 × 474 mm, kdežto Trident X2 jen 487 × 222 × 453. Ve všech dimenzích je tudíž menší, přesto už v základu tišší a ani chlazení na tom nebylo špatně. Už po prvním zapnutí mě tedy stroj překvapil a je znát, že v MSI vědí, jak na to ohledně chlazení a efektivního poskládání komponent.

V případě Trident X2 je interiér opravdu napěchovaný. Vodní chlazení procesoru najdeme přimontované ke straně, kde může radiátor tlačit teplý vzduch ven. Grafika je na vrcholu a rovněž má přístup k perforované části skříně, odkud nasává chladný vzduch z okolí.

Chlazení je efektivní i přes fakt, že volného prostoru uvnitř není nazbyt. MSI sytém chlazení pojmenovalo jako Silent Storm Cooling 3 a z praxe můžeme potvrdit, že na tak výkonný stroj je počítač opravdu celkem tichý. Prostor je totiž oddělený na tři zóny – pro grafiku, pro zdroj a pro vodní chladič procesoru.

Jak se hraje na špičkovém stroji za 150 tisíc korun

Interiér je nejen oproti většině počítačů převrácený (grafika nahoře), ale najdeme zde také menší mITX desku. Díky grafice posazené “u stropu” skříně jsou porty celkem vysoko a zapojování kabelů od monitoru je snadnější. Ocenili jsme i rychlé USB porty a audio konektory na horní přední část skříně. Nechybí ani rychlá Wi-Fi 6E a 2,5Gb ethernet. Síťové přípojky jsou tu dokonce hned dvě.

Už samotný exteriér poukazuje, že máte v ruce něco výjimečného. Žádná jiná case nevypadá tak, jako od MEG Trident X2. Dominují zde geometrické nesymetrické křivky doplněné o podsvícení. Počítač připomíná moderní budovu, trochu také umělecké dílo. Svůj herní původ ale rozhodně nezapře.

Zajímavým odlišením je dotyková obrazovka s názvem HMI 2.0 na přední straně, kde toho lze ovládat opravdu dost. Měnit můžete nejen podsvícení a profily chlazení, ale třeba i spouštět aplikace v počítači nebo kontrolovat vytížení komponent.

Asi nejzajímavější funkcí je pak ovládání MSI monitoru. Sahat na tlačítka u monitoru přes celý stůl není nic pohodlného. Naťukat vstup a barevný profil na dotykovém displeji přímo na PC skříni už je mnohem pohodlnější.

Abychom MSI jen nechválili, venkovní panely vypadají na obrázcích o něco lépe než v reálu. Lesklé plochy lákají otisky prstů i prach. Uvítali bychom zde zrnitější hrubší povrch, případně kov.

Jak se hraje na špičkovém stroji za 150 tisíc korun

Na nejvyšší detaily přes 130 FPS

Po dobu testování jsme hráli vše na QHD rozlišení, při kterém využijete i monitory s obnovovací frekvencí 165 Hz. Počítač se nezalekl snad vůbec ničeho. Zvolili jsme nestarnoucí Cyberpunk 2077 s RT Overdrive nastavením, novinku Gray Zone Warfare a dlouho vyhlížený port PlayStation klasiky Ghosts of Tsushima. A byla to jízda.

Trident X2 si se všemi hrami bez potíží poradil a kolikrát k tomu nepotřeboval ani DLSS. I Cyberpunk 2077 s Ray Tracingem běžel kompletně bez DLSS plynule. Oněch 40 v nativním rozlišení při RT je opravdu neskutečný výkon. A s DLSS je to pak úplná pohádka. V Ghosts of Tsushima budete atakovat i 200 FPS. Pro 4K hraní je pak taková sestava úplně ideální.

Jak se hraje na špičkovém stroji za 150 tisíc korun

U kompetitivních her jsme si užili klidně i přes 400 FPS na QHD. Konkrétně šlo o Valorant a League of Legends. U Valorantu nás překvapila nízká odezva systému jen 4 ms, což jsme viděl asi poprvé v životě.

Nemůžeme si stěžovat ani na výkon procesoru. Intel Core i9-13900KF je prostě špičkový procesor a díky 64 GB DDR5 RAM je systém rychlý i při velkém multitaskingu. Nebylo problém mít zapnutých několik velkých Photoshop souborů, tři desítky Google Chrome oken a přitom zapnout třeba hru.

Koupit, nebo sestavit?

Cena testované sestavy je závratných 146 990 Kč. Není to rozhodně málo a cena některých komponent vyčíslit ani nejde. Například unikátní skříň s chytrým displejem napojeným nejen na počítač, ale i MSI monitor jen tak neseženete. Na míru složený počítač vás vyjde samozřejmě levněji, ale zde získáte záruku a hlavně pohodlí a jistotu, že po vybalení bude vše fungovat.

Jak se hraje na špičkovém stroji za 150 tisíc korun

MSI navíc dostalo obří výkon do opravdu rozumně velké skříně, kde je chlazení dobře optimalizováno. U stavby vlastního počítače je dosažení podobného výsledku obtížnější a vyžaduje řadu zkušeností.

Výhrady bychom měli jen k použitým materiálům u skříně, kde by více kovu slušelo počítači této cenové kategorie. Jinak jsme ale s MEG Trident X2 neměli nejmenší problémy a pokud hledáte předem sestavený herní stroj bez kompromisů a máte opravdu vysoký rozpočet, můžete do MSI jít.

Reklama
Reklama

Komerční sdělení

Autorem textu je zadavatel reklamy.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama