Zemřel slavný pes Doge. Proslavily ho internetové memes
i Zdroj: DOGE Meme shiba inu (Atsuko Sato)
Zajímavosti Článek Zemřel slavný pes Doge. Proslavily ho internetové memes

Zemřel slavný pes Doge. Proslavily ho internetové memes

Jarmil Černý

Jarmil Černý

24. 5. 2024 15:35

Jmenoval se Kabosu a byl pravděpodobně jedním z nejznámějších psů na světě. Velké slávě se těšil především v prostředí internetové kultury, kde se stal tváří několika vtipných obrázků. Pojmenována po něm byla i kryptoměna.

Reklama

Nikdo mu neřekl jinak než Doge, i když se doopravdy jmenoval Kabosu. Japonský shiba inu se stal tváří internetové kultury, díky své vtipné fotce, která přerostla v celosvětově virální internetový meme. Na svém Instagramovém účtu měl dokonce více jak 500 tisíc sledujících.

V posledních dnech bohužel bojoval s rakovinou a svůj boj nakonec prohrál 24. května. „Pro všechny, kteří měli Kabosu rádi, ráno 24. května bohužel překročil duhový most (anglický výraz pro úmrtí mazlíčka pozn. red.). Díky všem za podporu po celé ty roky. Odešel v míru a netrpěl,“ napsala majitelka Atsuko Sato na Instagram.

Sato si Kabosu vzala z útulku v roce 2008, v roce 2010 se foto jejího mazlíčka začalo šířit na internetovém fóru Reddit, kam ho umístil jeden z uživatelů sítě a napsal k němu „Doge,“ záměrně špatně vyhláskované slovo „dog.“

O zhruba tři roky později doslova zaplavily internet obrázky, na kterých se Kabosu alias Doge objevoval v různých vtipných situacích se sarkastickým podtextem. Takovým obrázkům se později začalo říkat memes. Ty výrazně ovlivnily internetovou kulturu a Doge meme patřil k průkopníkům tohoto typu internetového humoru.

Kabosu se stal také tváří meme kryptoměny Dogecoin. Ta byla původně vytvořena jako vtip, později ji popularizoval například Elon Musk, který se k ní obvykle vyjadřoval, čímž často ovlivňoval její hodnotu. Ta většinou rostla primárně po tom, co Musk Dogecoin zmínil ve svých příspěvcích na sítí Twitter.com (dnes X.com)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama