Začíná play-off IEM Katowice: Dojde si NiKo pro další trofej?
Esport CS:GO Článek Začíná play-off IEM Katowice: Dojde si NiKo pro další trofej?

Začíná play-off IEM Katowice: Dojde si NiKo pro další trofej?

Michael Douša

Michael Douša

10. 2. 2023 11:00

G2 zatím vypadají nezastavitelně, vyhraje jim to další pohár, nebo pohoří jako před rokem?

Reklama
G2 zatím vypadají nezastavitelně, vyhraje jim to další pohár, nebo pohoří jako před rokem?

IEM Katowice, pravidelně jeden z největších turnajů střední a východní Evropy, se nezadržitelně blíží ke konci. To ovšem pro fanoušky znamená jen to dobré, protože se dočkáme jedné z nejnapínavějších akcí, které turnaj vůbec může poskytnout, vzhledem k tomu, že s každým dnem se zvětšuje vidina možné výhry, ale zároveň na server přicházejí těžší a těžší oponenti. A letos tomu pravděpodobně nebude jinak.

Jasnými favority jsou v letošních Katowicích G2. Tenhle mezinárodní celek si ještě před koncem roku vybudoval opravdu vynikající momentum, které nedokázala zastavit ani vánoční pauza. Zatím si ve skupinové fázi vybudovali opravdu dobré jméno: Neprohráli ani jednu mapu a nevypadají, že by si chtěli stěžovat. Vedle samozřejmých hvězd Ilji "m0NESY" Osipova a Nikoly "NiKo" Kovače v Polsku září i poněkud nečekaná jména, jmenovitě Justin "jks" Savage, který doposud v týmu hrál spíše podpůrnou roli, a Rasmus "HooXi" Nielsen, který v klíčových momentech dokázal nastoupit a udělat, co bylo třeba. Navíc jim do vínku hraje i dobře vyvážený map pool, kde se mohou spolehnout na výborné výkony na dvou nejhranějších mapách, s čímž bude hodně těžké cokoliv udělat. 

O místo v semifinále proti G2 se porvou severoameričtí Liquid a francouzsko-dánští Vitality. Ať už ale vyhraje kterýkoliv tým, do semifinále budou nastupovat jako opravdu velcí outsideři. Oba týmy mají svá trápení: Liquid se nemohou vždy spolehnout na konzistentní střelbu svých dvou hvězd, Jonathana "EliGE" Jablonowského a Marekse "YEKINDAR" Galinskijse, což se poté promítá i do horších týmových výsledků, vzhledem k tomu, že tyto nedostatky jen zřídka dokáže saturovat zbytek týmu. Vitality mají trochu jiný problém. Tam Matheiu "ZywOo" Herbaut funguje opravdu spolehlivě téměř vždy, ale zbytek týmu nedokáže konzistentně být po ruce. 

Začíná play-off IEM Katowice: Dojde si NiKo pro další trofej?

Photo credits: Adela Sznajder, ESL Gaming

Ve druhém semifinále stojí slavně dánští Heroic, kteří zakončili loňský rok na první příčce světového hodnocení, ale nepříliš přesvědčivé výsledky na BLAST Premier Spring Groups je z jejich trůnu sesadily. Naopak v Katowicích si vypadají opět jisti v kramflecích. Jejich Jakob "jabbi" Nygaard ukazuje vynikající rating, který dosahuje až úrovně Aleksandra "s1mple" Kostyljeva, s čímž se už hodně těžko pře. Pakliže budou hráči podávat obdobně nadprůměrné výsledky, měli by si poradit i s dalšími semifinalisty, nicméně potenciální finále proti G2 bude už samo o sobě opravdu náročný úkol, a to i pokud budou hráči jako jabbi hrát téměř o život. 

Na Heroic si pak bude brousit zuby vítěz zápasu NaVi proti Outsiders. Obě strany tohoto zápasu nejsou ve svém úplně nejsilnějším hávu. Outsiders po Major vítězství rychle odřízli Davida "n0rb3r7" Danieljana a vyměnili ho za nezkušeného Aleksandra "KaiR0N-" Anaškina, což se zatím neukázalo jako úplně dobrý krok. Za své angažmá tak mohou děkovat štěstěně, že se ve skupinách museli postavit NIP, kteří neměli s novým hráčem žádný trénink, OG, u nichž zaskakoval kouč, který oficiální hru nehrál už déle než čtyři roky, a Complexity, kteří se na LANce dostali do play-off pouze jednou za dobu existence této sestavy. NaVi taktéž vyměnili známějšího hráče za nového, ještě mladšího, Andreje "npl" Kucharského. Ti v této sestavě prohráli zatím jen proti G2, ale za to už třikrát, pokaždé 0-2. Na druhou stranu už mají na kontě solidní zářezy, jako vítězství proti Liquid a Cloud9, tedy jen zdaleka nezkušené sestavy. Je tak jednoduché je označit za favority tohoto čtvrtfinále, jejich pravý herní strop je ale jen těžké odhadnutelný. Můžeme tak jedině doufat, že ho právě v katovickém play-off uvidíme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama