Za nepokoje ve Francii mohou videohry, tvrdí Macron
Zajímavosti Článek Za nepokoje ve Francii mohou videohry, tvrdí Macron

Za nepokoje ve Francii mohou videohry, tvrdí Macron

Josef Ventrča

Josef Ventrča

3. 7. 2023 17:55

Francouzský prezident si našel novou oběť.

Reklama

Francouzský prezident Emmanuel Macron viní sociální sítě a videohry z nepokojů, které v současnosti zachvátily zemi. „Myslíme si, že žijí videohrami, které je omámily," řekl Macron o výtržnících podle britského listu The Telegraph. Dále dodal, že demonstranti jsou většinou velmi mladí a že je odpovědností jejich rodičů, aby je nyní udrželi doma. Tohle prohlášení uvedl poté, co Paříž zažila tři noci po sobě násilné protesty v reakci na smrtelné zastřelení teenagera policií.

Macronovy poznámky jsou poněkud překvapivé. Francouzský prezident již dříve podporoval herní a esportový průmysl ve své zemi. V loňském roce propagoval svůj národ jako zemi videoher a označil hraní za významnou součást kulturního exportu Francie. Macron nenaznačil, že by francouzská vláda v reakci na výtržnosti prosazovala nějakou novou politiku týkající se her.

I sociální sítě se podle francouzské hlavy státu významně podílí na propagaci násilí, konkrétně jmenoval Snapchat a TikTok. Ty se dle Macrona využívají ke koordinaci nepokojů a k podpoře napodobování násilí prostřednictvím přenosu dramatických záběrů z protestů.

Videohry podněcují k násilí? Nejsou důkazy, tvrdí vědci

Tvrzení, že hry podporují násilí ve skutečném životě, nejsou ničím novým - tato obvinění se objevují již od 70. let minulého století. Navzdory desetiletím veřejných diskusí však stále neexistuje žádný vědecký důkaz, že násilí ve videohrách vede k násilnostem v reálném světě. Přesto je toto odvětví již dlouho častým obětním beránkem politiků, například v loňském roce texaský senátor Ted Cruz obvinil videohry z masové střelby na školách.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama