Youtubeři dluží na daních desítky milionů korun, situaci už řeší Finanční správa
Zajímavosti Článek Youtubeři dluží na daních desítky milionů korun, situaci už řeší Finanční správa

Youtubeři dluží na daních desítky milionů korun, situaci už řeší Finanční správa

David Jiránek

David Jiránek

26. 10. 2022 15:33

Výdělky v desítkách milionů, ale špatné danění. Youtubeři mají problém.

Reklama

Pondělní tisková zpráva Finanční správy přinesla informace o chybějících milionech korun v Moravskoslezském kraji. Podle oficiálního sdělení jde o nezaplacené daně Youtuberů, informuje ČTK.

„Rozdíl mezi zjištěnými příjmy a údaji tvrzenými daňovými subjekty v přiznáních k dani z příjmů fyzických či právnických osob, případně k dani z přidané hodnoty těchto subjektů, činil jen v dosud ukončených případech řešených Finančním úřadem pro Moravskoslezský kraj v souhrnu desítky milionů korun, které nebyly odvedeny do veřejných rozpočtů,“ sdělil zástupce generálního ředitele Finanční správy Jan Ronovský.

Kontrola byla zaměřena na subjekty tvořící a publikující videa a živé přenosy na internetových platformách. Sem spadají například streameři, youtubeři i influenceři na sociálních sítích TikTok nebo Instagram, kteří vytvářejí videoobsah.

Youtubeři dluží na daních desítky milionů korun, situaci už řeší Finanční správa

Celkově jde o desítky milionů korun, které nebyly zdaněny například z příjmů z prodejů produktů s logem nebo ze sponzorských darů. Prodej merche nebo donaty jsou přitom velkou částí příjmů streamerů a youtuberů.

Finanční správa vyzvala tyto subjekty k dodání dodatečného daňového přiznání za zisky, které dosud nevykázali. V prvním pololetí příštího roku se uskuteční další kontrola v tomto segmentu, která se zaměří na širší spektrum internetových platforem.

Forbes v červenci vydal TOP 10 nejvýdělečnějších ycoutuberů a streamerů v Česku. Mezi ně patří například FIZIstyle, Tary, Agraelus, MenT, Xnapy nebo Anna Šulcová. Zda se finanční nesrovnalosti týkají právě této desítky není známo.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama