[WoT] Slava Makarov odešel z Wargamingu, zakládá politickou stranu
Gaming WoT Článek [WoT] Slava Makarov odešel z Wargamingu, zakládá politickou stranu

[WoT] Slava Makarov odešel z Wargamingu, zakládá politickou stranu

Thundarr

Thundarr

3. 2. 2020 18:42

Slava Makarov opustil společnost Wargamin a dal se na politiku, bude mít jeho nová politická strana úspěch?

Reklama

Produktový ředitel World of Tanks společnosti Wargaming, Vyacheslav Makarov, má v úmyslu vytvořit „Stranu přímé demokracie“, která se chce v Rusku účastnit regionálních voleb v roce 2020 a poté v parlamentních volbách v roce 2021. Novinkou strany bude mobilní aplikace založená na blockchainové technologii, jejímž prostřednictvím budou členové hnutí hlasovat a rozhodovat. Česká televize o něm dokonce natočila krátkou reportáž.

Jak jsi přišel s myšlenkou vytvořit takovou specifickou stranu?

Moderní forma demokracie vypadá takto: člověk přijde k volební místnosti, zaškrtne hlasovací lístek a hodí ho do urny. Připomíná to tedy hlasování stejné jako na začátku minulého století ve Spojených státech nebo Velké Británii. Uplynulo sto let, objevil se internet, ale v moderním volebním procesu se téměř nepoužívá. Čistě technologické volby v jejich současné podobě jsou zastaralým příběhem.

Je potřeba postupovat vpřed. Chceme vytvořit aplikaci, která je primárně k dispozici členům registrované strany, kteří mohou hlasovat o tom, co strana udělá. Poté se objeví mechanismus, který vám dá vědět, co společnost chce. Doposud to nebylo zpracováno ani technologicky, ani organizačně. Cílem strany v příštím roce bude vytvoření takového mechanismu.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že Rusové stále digitálním inovacím opravdu nedůvěřují. I proto, že ani vládní agentury, které nabízejí elektronické hlasování, nemohou poskytnout záruky proti hackování systému a podvodům.

Proč by ti lidé měli věřit vám?

V Moskvě v loňském roce pokus o elektronické hlasování selhal, protože celý systém neznamenal ověření databáze, která byla srozumitelná i technickým odborníkům. Existuje způsob, jak se vyhnout podvádění s hlasy pomocí technologie blockchain. Nedovolí vám měnit data zadaná do systému bez protokolování provedených změn. Pokud zablokujeme blockchain autorizací, pak můžeme hovořit o spolehlivosti hlasovacího systému. Důvěra vychází ze skutečnosti, že lidé, kterým více či méně důvěřují, potvrzují, že tento systém může spolehlivě fungovat a není hacknut.

Jaké jsou vaše předpovědi ohledně budoucí strany?

Jsem si vědomý velkého počtu Rusů jako vývojář hry World of Tanks. A mám historii vztahů s hráči určitou míru důvěry. Máme silné technické odborníky, pokusíme se pozvat do organizačního výboru další známé a respektované lidi.

Komu se vaše sliby zdají přesvědčivé, kdo se může stát vaším hlavním voličem?

Každý občan Ruska, který nechce být po volbách nadále oklamán. Při vstupu slibujeme, že pokud bude naše strana mít zástupce na regionálních, městských schůzkách a ve Státní správě, pak se ve všech klíčových otázkách zeptáme na názor populace.

Všechny strany mají své vlastní sociologické služby.

Průzkumy veřejného mínění vás k ničemu nezavazují. Všechno bude s námi jasné: provedli jsme průzkum mezi členy strany, pak náš poslanec hlasoval. Když děláte hry, musíte udělat to, co vyhovuje vašemu hráči, jinak prostě odejde. Jsem veden tímto principem

Budeme-li tuto dohodu dodržovat, pak ano, po nějaké době nás bude podporovat více lidí.

Je snadné vytvořit stranu, ale bude zaregistrována a bude moci jít k volbám? Odborníci tvrdí, že nárůst nedůvěry v politické strany dva roky před volbami.

Doufám, že budeme mít čas se zaregistrovat před regionálními volbami. Ukázalo se, že to není tak jednoduché: existuje mnoho byrokratických kroků, které je třeba podniknout a zároveň spojit s myšlenkou demokracie uvnitř strany. Kongresový sjezd se bude konat 5. března. Zatímco shromažďujeme iniciativy občanů v regionech, protože legislativa vyžaduje přítomnost regionálních poboček alespoň v polovině subjektů. Nejprve to budou vývojáři velkých regionálních IT společností. Nepočítáme s velkým úspěchem. Každá volba pro nás bude testovacím krokem, na kterém můžeme vyzkoušet náš nápad a pochopit, jak to funguje.

Kolik jste ochotni utratit peníze za realizaci tohoto projektu?

Mám slušný obnos, hlavně na vývoj technologické platformy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama