Vrazili jste nám kudlu do břicha, vzkazuje Microsoftu šéf studia Arkane
i Zdroj: Arkane Studios
Gaming Článek Vrazili jste nám kudlu do břicha, vzkazuje Microsoftu šéf studia Arkane

Vrazili jste nám kudlu do břicha, vzkazuje Microsoftu šéf studia Arkane

Václav Brixí

Václav Brixí

9. 5. 2024 11:00 1

Microsoft se rozhodl uzavřít hned několik studií. Jedním z nich bylo i studio Arkane Austin. Šéf Lyonské pobočky Arkanu během své reakce nešetřil peprnými slovy.

Reklama
Reklama

Před pár dny se na internetu objevila zpráva, že se vedení Xboxu rozhodlo uzavřít několik vlastněných studií. Hlavním důvodem údajně byly změny v prioritách Xboxu a nutné přesměrování lidských sil. Řada zaměstnanců byla přeřazena k jiným projektům, avšak nemalé číslo pracovníků bylo bohužel propuštěno. Úplného uzavření se pak dočkala studia Arkane Austin, které minulý rok vydalo kontroverzní titul Redfall, autoři oceňovaného Hi-Fi Rush, Tango Gamewroks a v neposlední řadě studio Rounhouse Games, jehož zaměstnanci se připojí k týmu ZeniMax Online Studios. Celkově se toto rozhodnutí dotklo více než 1900 jednotlivců.

Celá situace se jednoznačně nelíbila šéfovi lyonské pobočky Arkane Studios. Dinga Bakaba, autor oceňovaného titulu Deathloop, se na svém profilu na sociální síti X pořádně rozohnil a při reakci na rozhodnutí Microsoftu nešetřil ani peprnými slovíčky. Jejich jednání označuje za “bodnutí do břicha”.

“Tohle je naprosto příšerné. Dovolte mi být trochu lidský: pro všechny manažery, kteří tohle čtou. Přátelsky připomínám, že videohry jsou zábavní/kulturní průmysl, a vaším úkolem jako korporace je starat se o své umělce a pomáhat jim vytvářet hodnoty pro vás. […] Říkáte, že jste na nás pyšní, když uděláme dobrou hru. Tak nás učiňte hrdými, když  nastane těžká doba. Víme, že to dokážete, už jsme to viděli. Zatím nám ale před očima opět umírají skvělé týmy. A to je zasraná kudla do břicha!"

K Bakabově rozhořčení se na sociálních sítích přidávají i další fanoušci a osobnosti herního průmyslu, kteří rovněž poukazují na fakt, že rozhodnutí velkých vydavatelů ovlivňují osobní i karierní životy jednotlivých vývojářů. K podobnému tématu se nedávno veřejně rozpovídal i autor hry roku 2023, Swen Vincke, který při přebírání prestižního ocenění za Baldur's Gate 3 nařkl vydavatele z chamtivosti a ničení herního průmyslu.

Společně s uzavřením studia Arkane Austin se ruší i připravované DLC “Hero Pass” pro hru Redfall, které bylo aktuálně v procesu vývoje. Hráči, kteří si tento produkt již předem objednali budou řešit náhradu přímo s podporou společnosti Xbox. 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama