The International 2024 zaznamenal nejnižší sledovanost od roku 2017
i Zdroj: Valve
Esport Dota 2 Článek The International 2024 zaznamenal nejnižší sledovanost od roku 2017

The International 2024 zaznamenal nejnižší sledovanost od roku 2017

Michal Mašika

Michal Mašika

Finálové vítězství Team Liquid nad Gaimin Gladiators bylo velkolepé, ale TI 2024 přilákal méně diváků než v předchozích letech. Jaké faktory stojí za tímto poklesem a co to znamená pro scénu Dota 2?

Reklama

Organizace Team Liquid včera dosáhla významného úspěchu ve světě esportu, když po dvouletém boji konečně přerušili dominanci Gaimin Gladiators a zvítězili ve finále The International 2024 (TI 2024). Po pěti prohraných finálových střetnutích s tímto rivalem si Liquid připsali sladké vítězství a tím ukončili sérii porážek, která trvala dlouhé dva roky. Trenér Blitz zvedl nad hlavu Aegis šampionů, zatímco kolem něj padaly konfety, což sledovalo přes 1,4 milionu fanoušků Dota 2, jak uvádí Esports Charts.

Počet diváků, kteří sledovali finále, je podobný loňskému, kdy se ve finále utkali Gaimin Gladiators a Team Spirit. Celková sledovanost turnaje ale byla výrazně pod úrovní předchozích let. TI 2024 v průměru sledovalo 466 842 diváků, což je o 80 000 méně než v roce 2023, a srovnatelné s počty, které jsme mohli vidět v roce 2017. Tento pokles výrazně ovlivnil celkovou dobu sledování, která byla o devět milionů hodin nižší než loni, a to přesto, že délka turnaje zůstala téměř stejná jako v minulých letech.

Tento pokles sledovanosti je nejvýraznější od roku 2022, který sám o sobě představoval výjimku, protože následoval po roce 2021, kdy se uskutečnilo první TI po pandemii COVID-19. I turnaje z doby před více než sedmi lety vykazovaly lepší čísla, což svědčí o tom, že letošní ročník nedokázal přitáhnout dostatečnou pozornost diváků.

Hlavním důvodem, proč TI 2024 nedokázalo znovu plně zaujmout komunitu Dota 2, byla absence napětí během úvodních fází turnaje. Zahájení uprostřed pracovního týdne namísto o víkendu a fakt, že ve skupinové fázi nebyl eliminován žádný tým, vedly k tomu, že mnoho fanoušků nepovažovalo první týden soutěže za důležitý. Skutečné napětí přišlo až s play-off, kde se začalo rozhodovat o osudu jednotlivých týmů.

Přestože sledovanost byla letos nižší, TI 2024 přineslo mnoho emocí a Team Liquid si díky svému vítězství zajistili místo mezi organizacemi, které získaly dva Aegisy. Když Blitz a jeho tým pozvedli Aegis šampionů, ukončili nejen sérii porážek od Gaimin Gladiators, ale zároveň se triumfálně vrátili na vrchol scény Dota 2. Co organizátoři udělají v budoucnu, aby opět přilákali více diváků, zůstává otázkou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama