Liquid se stali světovými šampiony po dominantním vítězství nad Gaimin Gladiators
i Zdroj: Valve
Esport Dota 2 Článek Liquid se stali světovými šampiony po dominantním vítězství nad Gaimin Gladiators

Liquid se stali světovými šampiony po dominantním vítězství nad Gaimin Gladiators

Michal Mašika

Michal Mašika

Team Liquid ovládl The International 2024, když porazil Gaimin Gladiators 3:0 ve finále a získal svůj druhý Aegis of Champions.

Reklama

Team Liquid se stali světovými šampiony v Dota 2, když ve finále The International 2024 v Royal Areně v Kodani porazili Gaimin Gladiators 3:0 v čistě západoevropském souboji. Tento výkon lze označit za jeden z nejdominantnějších v historii TI, neboť Liquid neprohráli v play-off ani jeden zápas a jejich jediná klopýtnutí přišla během skupinové fáze, respektive v seeding decider fázi. Tento triumf znamená druhý Aegis of Champions v historii organizace, po jejich prvním vítězství v TI 2017.

S vítězstvím si Liquid odnesli také hlavní výhru ve výši 1,15 milionu dolarů z celkového prize poolu 2,56 milionu dolarů. Hráč pozice offlaner Neta “33” Shapira se zapsal do historie jako desátý hráč, který získal Aegis podruhé, a zároveň se stal prvním hráčem, který vyhrál TI se dvěma různými týmy. Poprvé triumfoval v roce 2022 s Tundra Esports. Pro midlanera Michała “Nisha” Jankowského to bylo konečně vítězství po čtyřech předchozích pokusech, kdy se mu nejblíže k titulu podařilo dostat v roce 2022, kdy skončil na druhém místě s Team Secret. Trofej získali také carry hráč Michael “miCKe” Vu, pozice 4 support Samuel “Boxi” Svahn a pozice 5 support Aydin “Insania” Sarkohi po třech předchozích pokusech.

Gaimin Gladiators se museli spokojit s druhým místem a odnesli si výhru přesahující 350 tisíc dolarů. Pro tým je to již druhá porážka ve finále po loňském neúspěchu proti Team Spirit.

Cesta Liquid k titulu šampionů TI 2024

Oba týmy, Liquid i Gladiators, získaly přímé pozvánky na TI 2024 díky svým výborným výsledkům během roku. Přesto se mezi účastníky našli větší favorité jako obhájci titulu Team Spirit nebo Team Falcons. Jejich růst v turnaji však předčil očekávání a nakonec se střetli ve finále.

Liquid a Gladiators začali skupinovou fázi ve skupinách D a B, avšak jejich výkony se výrazně lišily. Liquid skončili na druhém místě ve skupině D se slušnou bilancí 4-2, zatímco Gladiators sice rovněž dosáhli na druhé místo ve skupině B, nikoho se jim ale nepodařilo porazit. V zápasech o rozřazení v play-off se Liquid prosadili proti BetBoom Team a Gladiators překonali G2xiG, čímž si oba týmy zajistily postup do horní části vyřazovacího pavouka.

V play-off Liquid dominovali, když postupně porazili Xtreme Gaming a Cloud9 bez ztráty zápasu, což je posunulo do finále horní části pavouka. Gladiators na druhé straně porazili nouns a Tundra Esports, čímž si zajistili střetnutí s Liquid o místo v grandfinále. Liquid tentokrát zcela zaskočili své rivaly a díky dalšímu čistému vítězství si zajistili první místo ve finále, zatímco Gladiators padli do spodní části pavouka.

Tam Gladiators čelili Tundra Esports, která byla na vítězné vlně po výhře nad favorizovanými Team Falcons. Po napínavém třetím zápase, který trval 69 minut, Gladiators postoupili zpět do finále proti Liquid.

Ve finále Gladiators zvolili své klasické drafty s Chaos Knightem pro dyrachya, Underlordem pro Ace a Chenem pro Seleriho, přičemž překvapivě zvolili Rikiho pro Quinna na střední lince. Quinnův Riki byla úspěšný ze začátku, kdy zabil Nishu a dominoval laning fázi. Liquid však kolem 18. minuty převzali iniciativu díky vynikající spolupráci mezi Boxiho Tuskem a Insaniovým Shadow Demonem, kteří dokázali zachraňovat své spoluhráče. 33 a miCKe pak svými akcemi s Visagem a Nature’s Prophetem doslova rozebrali Gladiators a první hra byla jejich.

Ve druhé hře Liquid navázali na svůj rychlý herní styl a díky Nishaovi na Nature's Prophetovi a 33 na Bristlebackovi získali rychlou výhodu. Gladiators sice dokázali krátkodobě zpomalit jejich postup, ale rozhodující bitvu u Roshanova doupěte vyhrál Liquid a dostal se do vedení 2:0.

Ve třetí hře Gladiators zkusili změnit svou taktiku, ale Liquid předvedli nekompromisní výkon a po 34 minutách završili svou dominanci, čímž si zajistili vítězství na TI 2024.

Sestava Team Liquid

  • Michael “Micke” Vu
  • Michal “Nisha” Jankovski
  • Neta “33” Shapira
  • Samuel “Boxi” Svahn
  • Aydin “Insania” Sarkohi
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama