kolik-si-muze-hrac-v-cr-vydelat
Esport Článek Kolik si může hráč v ČR vydělat?

Kolik si může hráč v ČR vydělat?

Ondřej Sirovátka

Ondřej Sirovátka

25. 2. 2016 14:11

Už jste někdy přemýšleli, kolik si může top český nebo slovenský hráč vydělat peněz?

Reklama

Kolik si může hráč v ČR vydělat?

V České republice se v průběhu roku 2015 na velkých turnajích rozdalo 973 000 ve finančních odměnách, přičteme-li hodnotu hardware výher, které jsou nedílnou součástí většiny turnajů, snadno se dostaneme přes miliónovou hranici. To jsou již slušné peníze, které jsou do esportu investovány.

Možná jste si už někdy říkali, kolik si lze jako hráč, který se pohybuje na vrcholu česko-slovenské scény za rok, vydělat. Potvrzené čáskty od hráčů bohužel nemáme, ale můžeme si zaspekulovat a tím získat alespoň hrubou představu.

Co se množství odměn získaných z deseti velkých turnajů týče, nejúspěšnější oragnizací byla eSuba, hráči si odnesli přes 190 000 korun. To je součet ze všech dnes podporovaných esport titulů, jako je LoL, CS:GO, HS, Dota2 nebo SC2. Nás pro tento případ budou zajímat hráči Fraternitas, ti mají bilanci 138 500 korun.

Vzhledem k tomu, že se v League of Legends rozdalo 369 000 korun, stala se tak s velkým náskomen finančně nejlépe dotovanou hrou. Druhý Counter Strike: Global Offensive byl dotován 260 000 korunami. 

Pojďme se tedy podívat, kolik si nelepší z nelepších v této týmové hře mohou vydělat. Abychom měli reálné hodnoty, řekněme, že jste po celý rok součástí League of Legends sekce české organizace Fraternitas. Tým získal finanční odměnu na šesti turnajích, kde obsadil tři první a tři třetí místa. Za zlaté příčky si tým odnesl 110 000 korun, za bronzová umístění to bylo 25 000 korun. V ideálním případě vám organizace uhradila cestovní náklady, případně ubytování. Tým si tedy přišel na celkem 135 000 korun za rok 2015. Jak asi tušíte, Legue of Legends je týmová hra o pěti hráčích. Po spravidlivém rozdělení to vychází na 27 000 korun pro každého člena.

Přesto, že hráči mohou mít i další zdroje přijímů ze streamování nebo podílu na prodeji merchandise produktů, na živobytí to stále ani zdaleka nestačí. Dle mého osobního názoru se to nezmění ani v nejbližších dvou letech, ale troufnu si tvrdit, že se částky, o které budou hráči bojovat, a tedy i to, co si vydělají v roce 2016, zvýší o 25%.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama