Jaká je optimální cena za herní DLC? Nejdražší herní dodatky se vyšplhaly až do řádu milionů korun
i Zdroj: Electronic Arts
Gaming Článek Jaká je optimální cena za herní DLC? Nejdražší herní dodatky se vyšplhaly až do řádu milionů korun

Jaká je optimální cena za herní DLC? Nejdražší herní dodatky se vyšplhaly až do řádu milionů korun

Dominika Hudcová

Dominika Hudcová

21. 5. 2024 09:00

Kolik byste byli ochotni zaplatit za dodatek do hry? Dodatky obsahující větší rozšíření s novým příběhem či mini-hrami až po prakticky naprosto zbytečné balíčky s kosmetickými předměty do her. Ceny těchto dodatků se vyšplhaly k milionovým částkám.

Reklama

5) The Sims 4

The Sims 4 je videohra simulující lidský život. Když však vyšla v roce 2014, mnoho hráčů bylo zklamáno, když zjistili, že i mnoho v životě běžných věcí bylo vyňato ze základní hry. Bez utracení dalších peněz vám vývojáři Electronic Arts nedopřejí pořídit si domácího mazlíčka a ani si neužijete různá roční období.

Pokud byste si však chtěli simulovaný život užít naplno a rozhodli se pořídit si veškerý bonusový placený obsah, utratili byste za něj přes 26 000 korun (1 050 €).

4) DCS World

Tato hra simulující letecký boj od Eagle Dynamics patří mezi skutečně propracované tituly, kde je nutné nejdříve zmapovat letecké plány i například provést předletovou kontrolu. Je tak až překvapením, že je ve své základní podobě k dostání zdarma. Tato bezplatná verze obsahuje dvě letadla a dvě mapy.

Avšak za takzvané Moduly, což je obsah, který hru rozšíří o více letadel, map nebo také další možnosti, už si hráči budou muset připlatit. Pro Steamovou edici této hry vás budou veškeré dodatky stát více než 78 000 korun (3 148 €).

3) Train Simulator Classic

Jak již samotný název napovídá, tento titul od Dovetail Games simuluje řízení vlaku. Poprvé se tento titul objevil v roce 2009 a nyní má na kontě již 744 dodatečných balíčků, které je možné si zakoupit a hru si obohatit o nové vlaky, krajiny nebo třeba pouze kosmetické předměty.

Pokud by byl někdo opravdu takový nadšenec do vlaků, mimo 620 korun (25 €) za základní hru by musel za veškerý dodatečný obsah sáhnout do peněženky mnohem hlouběji. Už v roce 2022 by vás celkem hra vyšla na částku přesahující 230 000 korun (9 290 €) a od té doby ale pravděpodobně mnoho dodatečného obsahu přibylo.

2) Star Citizen

Tento vesmírný obchodní a bojový simulátor od Cloud Imperium Games se řadí na přední příčky našeho seznamu i přes to, že je hra stále ve vývoji a to již od roku 2010, kdy byla zahájena její předprodukce. Celkové ceny při sečtení všech jednotlivých balíčků bychom se nejspíše nedopočítali, vývojáři proto nabízí nyní již nechvalně známý DLC balíček Legatus s přístupem ke všem lodím a vylepšením.

V roce 2021 byl balíček dostupný za 917 000 korun (37 050 €), v roce 2022 cena stoupla na 963 000 korun (38 900 €) a loni se cena vyšplhala až na 1 100 000 korun (44 430 €). Pravděpodobně vám tato částka přijde naprosto absurdní, avšak vývojáři se nezastavili ani zde. 

Aktuálně je balíček k dostání za 1 332 000 korun (53 810 €) a aby toho nebylo málo, nemůžete si ho pořídit aniž byste byli členy Chairman's Clubu, jehož úroveň přístupu obdrží pouze hráči, kteří ve hře utratili alespoň 23 000 korun (930 €).

1) Entropia Universe

První místo v žebříčku patří této sci-fi MMORPG hře od švédské společnosti MindArk. Přesto, že byla vydána již v roce 2003, hra využívá takzvanou real cash economy, kdy mají herní peníze stanovenou svou přesnou hodnotu v reálné měně a to konkrétně v poměru 10:1 s americkým dolarem. Hra tak samozřejmě nabízela spoustu položek, které si mohli hráči zakoupit a používat.

Celková hodnota všech těchto položek, které kdy byly dostupné dosahuje zhruba na 137 a půl milionu korun (5 555 €). Nejedná se však pouze o malé předměty, ve hře se prodávají i například virtuální pozemky či vesmírné stanice. Jednu takovou si dohromady zakoupilo několik hráčů za celkem 14 a půl milionu korun (585 000 €). Rekordmanem je však investor, který v roce 2012 skoupil pozemky v hodnotě 57 milionů korun (2 300 000 €).

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama