Evropský supertým opět padl a cesta na Worlds je ohrožena
Esport League of Legends Článek Evropský supertým opět padl a cesta na Worlds je ohrožena

Evropský supertým opět padl a cesta na Worlds je ohrožena

Jakub Kavka

Jakub Kavka

4. 7. 2023 16:30

Očekávaný favorit LEC se nečekaně trápí a hrozí mu potupná sezóna.

Reklama

Pokud bychom měli definovat jedním slovem aktuální stav týmu Vitality, bude to Supermeme. Tým, který měl na papíře měl silné osobnosti a vynikající importy byl mnohými považován za favorita ligy.

Zisk silných importů nejprve dokázal výkonnostně nestabilní celek zklidnit a dát mu nový rozměr. V jungli se nově objevil čínský import Bo, který způsobil doslova Bománii a to díky svým herním schopnostem a dominantní hrou. Tento postrach evropské jungle si tak získal velký respekt. Na topu hrající Korejec Photon nevypadal jako prototyp zářné, nastupující hvězdy. Přesto jeho stabilita a adaptace byla tím, co týmu pomohlo získat potřebnou půdu pod nohami.

Vitality však neslavně padli hned při první šanci proklouznout do elitní čtyřky. Tým sice prokázal sílu v první sérii proti nováčkovi ligy Team Heretics, jenže série proti skvěle připraveným obhájcům titulu KOI Rogue naplno ukázala, že tým má stále své temnější momenty plné chyb.

Vitality po prvním střetu s realitou měli co napravovat. Páté místo bylo pro papírového favorita jen slabou náplastí. Tým se proto rozhodl změnit hráče na pozici marksmana. Místo slovenského talentovaného hráče Neona přišel veterán Upset. Přestup Upseta do Vitality byl zejména v táboře Fnatic velmi žhavým tématem. Odchod Upseta z Fnatic se stal také předmětem sporů a určité nespokojenosti uvnitř organizace. Někteří dokonce mluvili o uraženosti a to z důvodu upřednostnění Rekklese na pozici marksmana.

Přesto akvizice Upseta týmu Vitality značně pomohla. Stabilními výkony se opět dokázali dostat do další fáze soutěže. Ta byla ze strany týmu naprosto dominantní a opět pozvedla šance týmu na zisk titulu. Jenže bohužel pro Vitality, jejich rychlý vzestup přibrzdilo překvapení jara, tým BDS. Ti se dokázali na svého soupeře skvěle připravit a rychlá partie s výsledkem 3-0 sfoukla veškeré naděje Vitality na MSI.

Plány pro letní split tak byly jasné. Útok na nejvyšší příčky a zajistit si pojistku v kvalifikaci na Worlds. Realita ale ukázala, že tým je v absolutním rozkladu. Jako kdyby hvězdy ztratily rytmus a směr, který si vytyčily a očekávaní tahouni nepředváděli to, co se od jejich nich očekávalo.

Případný výpadek a postupné zlepšení však vystřídal absolutní zmar. Evropský supertým tak dokonale prožil kletbu supertýmů, kterou jsme mohli v historii tohoto esportu vidět již mnohokrát. Skóre 1-8 hovoří za vše a tento výsledek otřásá šancemi na světovou kvalifikaci.

Momentálně jsou Vitality na základě žebříčku pátí se 137 body (50/80/7 za zimu/jaro/léto). Týmu momentálně hraje do karet fakt, že jeden z konkurentů, konkrétně Astralis, už o možnost postupu přišli a to vinou devátého místa a špatných výsledků (105 bodů40/50/15).

Jenže tým mohou přeskočit jak SK Gaming (120 bodů60/30/30*), kteří skončili osmí a jako poslední tým si zajistili postup do dalšího kola letního splitu. Tak také Fnatic (60 bodů10/20/30*) nebo Team Heretics (stejný počet bodů20/10/30*), kdy oba celky zažívají jisté obrození. V rámci teorie ještě do hry mohou vstoupit hráči EXCELu (40 bodů5/5/30*). Ti ovšem musí skončit minimálně třetí v letním splitu, aby přeskočili Vitality. U Fnatic a Heretics stačí umístění do pátého místa.

Evropský supertým opět padl a cesta na Worlds je ohrožena

V LEC probíhá závěr sezony v tzv. sezónním finále, kde šampioni jednotlivých splitů a tři nejlepší týmy, na základě žebříčku za jednotlivé splity (v případě, že jeden z dvojice G2/MAD vyhrají split, tak postupují 4 týmy namísto 3 – pozn. autora), hrají o tři jisté místenky na Worlds. Čtvrtý tým si zahraje proti americkému protějšku o poslední místo na Worlds.

Zda se Vitality kvalifikují do Season Finals a pokusí se napravit pošramocenou reputaci, to ukáže čas. Jisté je, že jejich konkurenti udělají maximum pro to, aby evropský supercelek zůstal ponížen i nadále.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama