Pohádka o obnovovací frekvenci aneb mýty o lidském oku a herním monitoru
Partnerský obsah Článek Pohádka o obnovovací frekvenci aneb mýty o lidském oku a herním monitoru

Pohádka o obnovovací frekvenci aneb mýty o lidském oku a herním monitoru

Josef Cón

Josef Cón

1. 12. 2017 13:00

Spoustu legend, mýtů a fám najdete na internetu o problematice lidského oka.

Reklama

Pohádka o obnovovací frekvenci aneb mýty o lidském oku a herním monitoru

Spoustu legend, mýtů a fám najdete na internetu o problematice lidského oka, kolik je schopno zaznamenat FPS a zda má cenu kupovat monitory s vysokou obnovovací frekvencí. Ono je vskutku úplně jedno, co se kde napíše, pokud nejste jen bohapustí konzumenti své doby, tak dáte na vlastní úsudek a věřte, že rozdíl oproti klasickému 60/75Hz monitoru poznáte, je markantní.

Není třeba nad ničím fabulovat a psát zde dlouhé pohádky, i když i zde se nakonec dočkáme šťastného konce, vrhněme se rovnou k meritu věci a tím je obnovovací frekvence. Naším cílem není nudit vás tím, jak přesně daná technologie funguje, zaměřme se na reálný pocit ze hry a pokusíme se vysvětlit, proč vás opravdu nešálí zrak.

Pohádka o obnovovací frekvenci aneb mýty o lidském oku a herním monitoru

Nejviditelnější rozdíl poznají zejména hráči FPS her, ale i prostý pohyb kurzoru myši po obrazovce je najednou takový „jiný“. Vezměme si jednoduché situace ve hře: pohyb oponenta a střelba na něj. Na 240 Hz monitoru ZOWIE by BenQ XL2546 se vám vykreslí soupeř častěji než na 60 Hz konvenčním monitoru, máte tedy daleko více možností zasáhnout svůj cíl. Zjednodušeně, ale přesto velmi názorně se dá říct – že 60krát vykreslený panáček na 60Hz monitoru se rovná 240 vykresleným panáčkům na 240Hz monitoru za stejný časový interval. To je 4 krát více! V extrémním až nereálném případě si představte pohyb z jedné strany monitoru na druhou, kdy se na konvenčním monitoru vykreslí pouze 1 obrázek na běžném monitoru a 4 obrázky na 240 Hz monitoru ZOWIE by BenQ XL2546 – to je až 4krát větší šance na zásah! Do celé situace pochopitelně vstupuje hodnota FPS, tedy počet snímků vykreslených grafickou kartou za sekundu, je tedy jasné, že pokud chci uživit 240Hz monitor musím mít kvalitní železo.

Pohádka o obnovovací frekvenci aneb mýty o lidském oku a herním monitoru

Skutečné herní monitory, které slovo „herní“ nemají v názvu jen tak pro parádu, ale obhájí si ho technologiemi a funkcemi, poznáte nejen díky klasickým specifikacím jako je obnovovací frekvence, nízká doba odezvy, ale hlavně těm nestandardním. Mezi ty musíme u monitoru ZOWIE by BenQ XL2546 zařadit technologii Dynamic Accuracy zkráceně DyAc, která už tak plynulý obraz dělá ještě čistším. Jak si to představit? Mrkněte na krátké video:

Dalšími argumenty pro volbu tohoto monitoru jsou další a další pokročilé technologie zpříjemňující herní zážitek - Black eQualizer, Color Vibrance a zmínit musíme také promyšlenou konstrukci s širokými možnostmi nastavení, ať už se bavíme o výškovém pozicování, naklopení či otočení.

O schopnostech monitoru ZOWIE by BenQ XL2546 se toho dá napsat spousta, důležité a jediné, co vás přesvědčí, je vyzkoušet si ho na vlastní kůži nejlépe v porovnání s vaším původním staříkem. Však si vzpomeňte na tento článek, až jej budete mít doma na stole a neuvěříte vlastním očím. Ti z vás, kteří už nevydrží a chtějí vylepšit svoje herní doupě, mohou pokračovat na CZC.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama