Přesně před 19 lety se na Youtube objevilo úplně první video, pamatujete si, o čem bylo?
i Zdroj: Fotobanka Freepik.com (s licencí)
Zajímavosti Článek Přesně před 19 lety se na Youtube objevilo úplně první video, pamatujete si, o čem bylo?

Přesně před 19 lety se na Youtube objevilo úplně první video, pamatujete si, o čem bylo?

Michal Komprda

Michal Komprda

23. 4. 2024 07:30

Představte si svět bez videí na internetu. Nemyslitelné, že? A přesto ještě před 19 lety byla online zábava teprve v plenkách. Podívejte se, jaké bylo vůbec první video nahrané na YouTube.

Reklama
Reklama

Dne 14. února 2005, se zrodila platforma YouTube, která navždy změnila způsob, jakým konzumujeme videa, filmy, seriály a další audiovizuální obsah. Skutečný zlomový moment ale nastal o dva měsíce později, 24. dubna 2005. Toho dne bylo na YouTube nahráno historicky první video s názvem „Me at the Zoo“, v překladu „já v Zoo.“ Tato nahrávka trvala pouhých 18 sekund a zachycovala Jaweda Karima, jednoho ze spoluzakladatelů YouTube, před slony v zoo v San Diegu. Karim v ní s úžasem komentuje délku jejich chobotů.

I když se jedná o nenápadný záznam, jeho význam je pro historii YouTube nesporný. Právě „Me at the Zoo“ odstartovalo revoluci v online sdílení videí a položilo základy pro platformu, která dnes oslovuje miliardy uživatelů po celém světě. Video má v dnešní době více než 308 milionů zhlédnutí

Od skromných začátků s krátkým videem o slonech se YouTube rozrostl v globálního giganta. Nabízí nepřeberné množství obsahu od hollywoodských filmů a seriálů přes hudební klipy až po videa od běžných uživatelů. YouTube se stal fenoménem, který ovlivňuje kulturu, zábavu a vzdělávání. A to vše začalo před 19 lety v zoo.

YouTube si získal srdce uživatelů bleskovou rychlostí. Jeho rostoucí popularita nezůstala bez povšimnutí giganta softwarového světa, společnosti Google. Ta se v roce 2006, pouhých 18 měsíců po spuštění YouTube, rozhodla platformu odkoupit za 1,65 miliardy dolarů.

Pod křídly Google se YouTube začal měnit a rozvíjet. Zpočátku sloužil primárně pro sdílení domácích videí, ale brzy se jeho obsah rozšířil o specifické pořady, hudební videoklipy a další formáty.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama