Vůbec první SMS zpráva na světě. Jaké nesla sdělení?
i Zdroj: Fotobanka Freepik.com (s licencí)
Zajímavosti Článek Vůbec první SMS zpráva na světě. Jaké nesla sdělení?

Vůbec první SMS zpráva na světě. Jaké nesla sdělení?

Michal Komprda

Michal Komprda

30. 4. 2024 11:00

V roce 1992, tedy v době, kdy mobilní telefony byly stále poměrně novinkou, se odehrála událost, která navždy změnila způsob, jakým komunikujeme. Byla odeslána první SMS zpráva v historii.

Reklama
Reklama

Den 3. prosinec 1992 se zapsal do telekomunikační historie. Tehdy 22letý Neil Papworth, inženýr pracující pro Sema Group Telecoms, odeslal z počítače první textovou zprávu. Jaký byl její obsah a důležité sdělení ptáte se s nedočkavostí? Text byl prostý. Do SMS zprávy napsal “Merry Christmas”, neboli česky "Veselé Vánoce". Fascinující moment historie byl vlastně přáním k Vánocům. Zpráva putovala přes síť Vodafone na mobilní telefon jeho kolegy.

Tato krátká zpráva znamenala zlomový okamžik. Byla to první SMS v historii, která odstartovala revoluci v komunikaci a dala vzniknout fenoménu textových zpráv, které dnes používají miliardy lidí po celém světě.

Papworth se v té době podílel na vývoji "Short Message Service Center" (SMSC) pro Vodafone UK. Po instalaci systému v Londýně Papworth využil příležitost a z terminálu poslal onu jednoduchou zprávu Richardu Jarvisovi, řediteli Vodafonu, který se zrovna účastnil vánočního večírku.

Přesně před 19 lety se na Youtube objevilo úplně první video, pamatujete si, o čem bylo?
i Zdroj: Fotobanka Freepik.com (s licencí)

Přesně před 19 lety se na Youtube objevilo úplně první video, pamatujete si, o čem bylo?

Představte si svět bez videí na internetu. Nemyslitelné, že? A přesto ještě před 19 lety byla online zábava teprve v…

23. 4. 2024 07:30

Po odeslání první SMS v roce 1992 Papworthovi z vánočního večírku zavolali a potvrdili, že zpráva dorazila. Tehdejší mobilní telefony ale neuměly odpovídat, takže se jednalo o jednostranný krok. O rok později Nokia uvedla na trh první mobilní telefon s funkcí SMS, ale odesílat zprávy bylo možné pouze v rámci sítě daného operátora a s limitem 160 znaků. Teprve v roce 1999 operátoři konečně umožnili posílat SMS i přes konkurenční sítě.

Boom textových zpráv nastal s příchodem prediktivního psaní T9 a předplacených tarifů, které prvotně nezpoplatňovaly SMS. To oslovovalo mladé lidi. Omezení 160 znaků a těžkopádné psaní na numerické klávesnici vedlo k rozvoji specifického "jazyka" plného zkratek a slangu. V kolébce SMS zpráv, ve Velké Británii, popularita této formy komunikace explodovala. Do února 2001 se každý měsíc odesílala přibližně jedna miliarda textových zpráv. Za jednu zprávu si operátoři účtovali 10 pencí, což jim měsíčně generovalo zisk okolo 100 milionů liber.

V roce 2010 Mezinárodní telekomunikační unie oznámila, že každou minutu se po celém světě odešle 200 000 textových zpráv. Vrcholu popularity tak bylo dosaženo. Od roku 2012 ale počet odeslaných SMS začal celosvětově klesat.

Důvody poklesu SMS zpráv

  • Nárůst popularity chytrých telefonů a internetových aplikací pro zasílání zpráv. Aplikace jako WhatsApp, Facebook Messenger a iMessage nabízí bezplatné zasílání zpráv a multimediálních souborů, čímž zastiňují klasické SMS.
  • Neomezené datové tarify. Mnoho mobilních operátorů dnes nabízí tarify s neomezeným datovým objemem, čímž se uživatelé zbavují nutnosti platit za jednotlivé SMS.

A co vy? Patříte do generace, která pamatuje trable spojené se šetřením znaků v SMS zprávách při běžných komunikacích? Pokud na Vás právě dýchla nostalgie starých časů, můžete článek poslat někomu, s kým jste strávili dlouhé chvíle vyměňováním SMS zpráv a připomenout si tak tuto kouzelnou dobu.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama