Dvě nejstarší počítačové hry. Jak se hrály?
i Zdroj: CC BY 2.0, Joi Ito
Zajímavosti Článek Dvě nejstarší počítačové hry. Jak se hrály?

Dvě nejstarší počítačové hry. Jak se hrály?

Michal Komprda

Michal Komprda

29. 5. 2024 12:00

V roce 1962, v dobách, kdy se počítače teprve rozvíjely a byly dostupné jen hrstce vyvolených, se zrodila legenda. První počítačová hra s názvem Spacewar!

Reklama

První počítačová hra

Za první počítačovou hru se obecně považuje Tennis for Two, kterou v roce 1958 vytvořil William Higinbotham. Hra byla určena pro dva hráče, kteří si zahráli virtuální tenis na osciloskopu. 

Ovládání hry Tennis for Two bylo jednoduché, ale funkční. Ke klasickému počítači se připojily dva hliníkové ovladače, z nichž každý se skládal ze dvou ovládacích prvků: tlačítka a knoflíku.

Stisknutím tlačítka hráč odpálil míček. Otočením knoflíku pak mohl regulovat úhel odpalu. Higinbotham zvažoval i implementaci druhého knoflíku pro kontrolu rychlosti odpalu, ale nakonec se rozhodl pro jednodušší design, aby ovladač nebyl zbytečně přeplácaný.

Spacewar! – vesmírná bitva pro dva

Je však důležité zmínit, že Tennis for Two a některé předchozí koncepty a pokusy byly spíše technickou demonstrací než plnohodnotnou hrou. Za první komplexní počítačovou hru se pak považuje Spacewar!, která vznikla v roce 1962 na Massachusettském technologickém institutu (MIT).

V této hře se dva odvážní piloti pustí do nelítostného souboje v hlubinách vesmíru. Každý z nich ovládá vesmírnou loď a jejich cílem je zničit loď soupeře.

Na bojišti jim ale hrozí další nebezpečí – masivní hvězda uprostřed obrazovky. Gravitační síla hvězdy přitahuje obě lodě a piloti tak musí neustále manévrovat, aby se do ní nezřítili.

V případě nouze se mohou uchýlit k hyperprostoru, který je teleportuje na náhodné místo na mapě. Tato taktika ale skýtá riziko – s každým použitím hyperprostoru roste šance, že loď exploduje.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama