Co je Temu a proč je tak levné?
i Zdroj: Grunex.com za použití AI Microsoft Copilot
Zajímavosti Článek Co je Temu a proč je tak levné?

Co je Temu a proč je tak levné?

Michal Komprda

Michal Komprda

28. 5. 2024 11:00

Temu se na trhu objevilo teprve nedávno, ale už si získalo popularitu díky neuvěřitelně nízkým cenám. Co je Temu a na to, zda je bezpečné nakupovat na Temu, se podíváme v tomto článku.

Reklama

Temu je online tržiště, které slibuje neuvěřitelně nízké ceny na širokou škálu produktů, od slunečních brýlí až po kuchyňské roboty. Nabídky se zdají až příliš lákavé, a tak se mnozí ptají, zda je Temu skutečně legitmní a zda v tom není nějaký háček.

Na sociálních sítích se šíří oranžové reklamy Temu, lákající na směšně nízké ceny a bizarní sortiment produktů. Možnost pořídit si levné produkty zní lákavě, avšak Temu čelí kritice za nespolehlivou službu a zneužívání dat. Americká legislativa varuje před „extrémně vysokým rizikem“ a zmiňuje, že některé produkty na platformě mohou být vyrobeny za pomoci nucené práce.

K tomu se pro redakci Grunexu vyjádřili sami zástupci Temu:

„Tvrzení, že konkurenční ceny společnosti Temu jsou dosahovány vykořisťovatelskými pracovními praktikami, jsou neopodstatněná. Vyzýváme k bližšímu prozkoumání našeho přístupu, který spočívá v odstranění zbytečných nákladů. Naše nákladová efektivita je dána přímým spojením mezi spotřebiteli a výrobci, čímž se vylučují prostředníci a jejich přirážky. Náš model také zefektivňuje logistiku výroby a distribuce, což nám umožňuje nabízet zákazníkům nižší ceny.

Mnoho obchodníků na Temu jsou renomovaní výrobci s moderními výrobními zařízeními, kteří dodávají známým americkým značkám a maloobchodníkům, jako jsou Amazon, Walmart a Target. Tito výrobci dodržují vysoké průmyslové standardy a jsou uznáváni pro svou kvalitní výrobu.

Společnost Temu dbá na dodržování etických pracovních postupů. Náš kodex chování třetí strany zakazuje jakoukoli formu nucené, dětské nebo trestné práce a vyžaduje dodržování všech místních pracovních zákonů, včetně těch, které se týkají mezd, pracovní doby, dobrovolného zaměstnávání, svobody sdružování a práva na kolektivní vyjednávání. Vyžadujeme přísné dodržování všech regulačních norem a vyhrazujeme si právo přerušit vztahy s jakýmkoli podnikem, který porušuje náš kodex chování nebo zákony.

Co se týče obav z nucené práce při dodržování předpisů o výrobcích, bereme tento problém vážně. Naše standardy a postupy jsou v souladu se standardy a postupy hlavních amerických platforem elektronického obchodu, jako jsou Amazon, eBay a Etsy, takže jakákoli obvinění jsou zcela neopodstatněná.“

Co je Temu a jak funguje?

Temu je online platforma, která se zaměřuje na prodej široké škály produktů za výrazně nízké ceny. Pro přilákání zákazníků využívá agresivní reklamu na sociálních sítích, slevy za doporučení a neustálé výprodeje. Kromě nízkých cen Temu nabízí i další benefity, které lákají zákazníky k nákupu. Platforma umožňuje sbírat "kredity", které lze vyměnit za slevy na budoucí nákupy. Zákazníci se také mohou těšit na dárky zdarma. Pro nákup na Temu se musíte zaregistrovat na webu platformy nebo v aplikaci dostupné pro iOS a Android.

Proč je Temu tak levné?

Eliminace zprostředkovatelů

  • Temu nespolupracuje s velkoobchody a distributory, kteří obvykle zvyšují ceny produktů. Místo toho platforma přímo propojuje zákazníky s výrobci v Číně. Výrobci pak odesílají zboží přímo zákazníkům, čímž se snižují náklady a marže.

Nízké výrobní náklady v Číně

  • Čína je proslulá nízkými výrobními náklady v důsledku faktorů jako levná pracovní síla a efektivní výrobní procesy. Temu tak může nakupovat produkty za nízké ceny a nabízet je zákazníkům v Evropě za zlomek ceny běžných obchodů.

Obchodní model Temu je založen na principu nízké marže a vysokého objemu

  • Nízké ceny lákají velké množství zákazníků, i když marže na jeden produkt je malá. Vysoký počet prodaných produktů kompenzuje nízké marže a zajišťuje Temu zisk. Objevují se i informace, že je Temu záměrně ztrátové, kdy se hovoří o miliardových ztrátách. To znamená, že Temu dotuje své produkty, aby mohly být tak levné, zřejmě za účelem vybudování si významné postavení na trhu do budoucna.

Je bezpečné nakupovat na Temu?

Grizzly Research, firma zaměřená na analýzu velkých firem, obvinila Temu z umisťování malwaru a spywaru do své mobilní aplikace. Americká vláda varuje před riziky zneužití dat společností Temu, s ohledem na minulé problémy s malwarem u mateřské firmy Pinduoduo, kterou Google odstranil ze svého obchodu právě kvůli přítomnosti malwarů. Temu také čelí obviněním z nekalých praktik s daty, i když firma popírá prodej dat zákazníků.

Hromadná žaloba proti Temu: Obvinění ze špionáže

V únoru 2024 advokátní kancelář Hagens Berman podala hromadnou žalobu proti Temu. Žaloba zastupuje uživatele z Illinois, Kalifornie, Massachusetts a Virginie a obviňuje Temu z využívání spywaru a malwaru. Temu prý tajně instaluje spyware a malware do zařízení uživatelů, aby získala přístup k jejich osobním údajům. Temu prý také sdílí shromážděné údaje s třetími stranami bez souhlasu uživatelů.

Reakce Temu na tato obvinění

Zástupci společnosti Temu se vyjádřili také k těmto obviněním.

„Ochrana soukromí uživatelů je pro Temu hlavní zásadou. O tom, jak využíváme data k provozování naší platformy a zlepšování uživatelských zkušeností, informujeme otevřeně. Shromažďujeme minimum informací nezbytných k tomu, abychom:

  • Spravovat a dokončovat objednávky
  • Poskytování našich služeb a zpracování plateb
  • Komunikovat s uživateli o jejich objednávkách, našich produktech a nabídkách, které by je mohly zajímat
  • Přizpůsobit nákupní zkušenosti uživatele a doporučovat produkty

O případném shromažďování údajů se vždy vyjadřujeme transparentně. Pokud existuje možnost, že bychom mohli údaje uživatele použít k určitému účelu, jasně ho o tom informujeme.To je v souladu s přísnými standardy stanovenými tržištěmi s aplikacemi, jako jsou Apple App Store a Google Play. Přestože zveřejňujeme veškeré případné shromažďování údajů, v praxi shromažďujeme a používáme jen naprosté minimum potřebné k efektivnímu provozu naší služby.

Jako součást společnosti PDD Holdings Inc. kotované na burze Nasdaq dodržujeme přísný regulační dohled. Náš závazek k ochraně soukromí se promítá do všech aspektů nakládání s uživatelskými údaji.“

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama