První logo Apple bylo mnohem komplexnější a symboličtější, než jak jej známe dnes
i Zdroj: Marcin Wichary, Wikipedia CC BY 2.0
Zajímavosti Článek První logo Apple bylo mnohem komplexnější a symboličtější, než jak jej známe dnes

První logo Apple bylo mnohem komplexnější a symboličtější, než jak jej známe dnes

Michal Komprda

Michal Komprda

26. 3. 2024 10:30

V roce 1976, kdy se Apple teprve rodil, vzniklo i první logo jablečné společnosti. Oproti jednoduchému a minimalistickému jablku, které známe dnes, bylo toto logo mnohem složitější.

Reklama

Kdy byl založen Apple? Cesta z garáže do celého světa

V roce 1976, kdy se počítače teprve pomalu dostávaly do povědomí široké veřejnosti, se v garáži v kalifornském Cupertinu zrodil technologický gigant – Apple. Za jeho zrodem stáli tři muži: vizionář Steve Jobs, technický génius Steve Wozniak a Ronald Wayne, jehož účast v tomto příběhu byla krátká, ale významná. Wayne se po dvou týdnech zbavil svého podílu za 800 dolarů, aniž by tušil, jaký raketový start Apple zažije a jak rezonující bude název a logo Apple společnosti napříč celým světem. 

V té době se počítače prezentovaly jako těžkopádné a nepraktické stroje určené jen pro úzkou skupinu specialistů. Apple si ale usmyslel, že tohle se musí změnit. Společnost se zaměřila na vývoj uživatelsky přívětivějších a kompaktnějších počítačů, které by si našly cestu do běžných domácností.

Prvním krokem na této cestě byl legendární Apple I, dřevěná krabička s obvody, která se dala připojit k televizi. O rok později následoval Apple II, masově populární počítač, který s barevným monitorem a klávesnicí znamenal revoluci v oblasti osobních počítačů.

Od té doby Apple ušel kus cesty. Z garážové firmy se stal globální gigant s ikonickými produkty, jako jsou Mac, iPod, iPhone a iPad. A to vše začalo odvážnou vizí a snahou zpřístupnit technologie širokému publiku.

Jak vznikl název Apple?

Existuje mnoho spekulací o tom, jak vznikl název Apple a jeho logo.

  • Evin hřích: Jablko symbolizuje poznání a hřích, a někteří věří, že název Apple odkazuje na Evino ukousnutí jablka ze stromu poznání.
  • Pocta Alanu Turingovi: Otec moderní informatiky zemřel po snědení otráveného jablka.
  • Zdraví
  • Ležérnost: Někteří věří, že zakladatelé chtěli jednodušší a neformální název.
  • Telefonní seznam: Steve Jobs a Steve Wozniak prý chtěli, aby se Apple objevil před Atari v telefonních seznamech.

Pravda je ale jednodušší. Steve Jobs si jednoduše oblíbil ovoce. Během ovocné diety a po návštěvě jablečného sadu navrhl jméno Apple Wozniakovi.

Vůbec první logo Apple

První logo Apple by dnešní umělci a grafici pravděpodobně shodili ze stolu. Celé logo je velmi komplexní a připomíná spíše umělecké dílo, než logo společnosti. Je ale důležité mít na paměti, že tato verze loga byla vytvořena někdy kolem roku 1976 a to pochopitelně bez existence jakýchkoliv grafických nástrojů. Autor si tak musel vystačit s tužkou a kreslířskými dovednostmi. Autorem loga je Ronald Wayne. Vyobrazuje na něm Isaaca Newtona sedícího pod stromem zahloubeného do knihy. V momentě zachyceném na obrázku se chystá na jeho hlavu spadnout jablko, které ho prý inspirovalo k objevení gravitace. Název společnosti se poté vine na stuze okolo celého obrazu.

První logo Apple bylo mnohem komplexnější a symboličtější, než jak jej známe dnes
i Zdroj: Ronald Wayne –Wikimedia Commons, veřejný majetek

I když je logo originální a umělecky provedené, ve skutečnosti neodráží podstatu firmy Apple, což se brzy ukázalo. Během roku tak bylo vyměněno za známější variantu pouze s jablkem, jak ho známe dnes, nýbrž v duhových barvách.

Další zajímavosti o společnosti Apple

Za svoji dlouhou existenci toho dokázal Apple hodně, není tedy divu, že se za ikonickou značkou Apple skrývá mnohem víc zajímavostí, než se na první pohled zdá. 

1. Bohatší než stát: Apple disponuje hotovostí, která převyšuje i zásoby americké vlády. Představte si, že technologická firma má v zásobě více peněz než celá supervelmoc!

2. Tajemství 9:41: Všimli jste si, že na všech propagačních materiálech Apple ukazují zařízení s časem 9:41? Za tímto zdánlivě náhodným číslem se skrývá symbolický význam, který sahá až do roku 2007 a uvedení prvního iPhonu. Příběh iPhone začíná 29. června 2007, kdy Steve Jobs, vizionářský zakladatel Apple, slavnostně představil tento revoluční produkt světu. Víte, v kolik hodin se tak stalo? Ano, tušíte správně – v 9:41 dopoledne.

3. Oděvní éra Apple: V roce 1986 se Apple pokusil o expanzi do světa módy s kolekcí "The Apple Collection". Pestrobarevné oblečení a doplňky s duhovým logem se však značně lišily od minimalistického designu, který známe dnes.

4. Apple armáda: V roce 2020 zaměstnával Apple impozantní armádu 140 000 lidí po celém světě. Tato rozsáhlá síť talentů zajišťuje hladký chod inovativního kolosu.

5. iPhone mánie: V roce 2021 se každý den prodalo neuvěřitelných 657 000 iPhonů. Popularita chytrých telefonů od Apple nezná hranic a svědčí o jejich masivním vlivu na technologický svět.

6. iPad bez kalkulačky: Věděli jste, že iPad od Apple postrádá vestavěnou aplikaci kalkulačky? Prý se Stevu Jobsovi nelíbil design kalkulačky navržené v roce 2010 a dodnes Apple tuto funkci do iPadu neimplementoval.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama