PlayStation dál drtí konkurenční Xbox. Horší než Wii U, zní z řad hráčů
i Zdroj: Creative Commons
Gaming Článek PlayStation dál drtí konkurenční Xbox. Horší než Wii U, zní z řad hráčů

PlayStation dál drtí konkurenční Xbox. Horší než Wii U, zní z řad hráčů

Petr Kratochvíl

Petr Kratochvíl

22. 5. 2024 07:40

Konzolová válka má jasného vítěze. Podle analytiků byl v posledním čtvrtletí PlayStation 5 naprosto přejel konkurenční Xbox Series X/S. Rozdíl se navíc s postupem času zvětšuje, aktuálně má být poměr prodaných kusů 5:1. "To je snad ještě horší než Wii U," kritizují hráči tři a půl roku starou konzoli od Microsoftu.

Reklama

Nadvláda Sony na poli herních konzolí pokračuje. PlayStation 4 byl dvakrát úspěšnější než konkurenční Xbox One od Microsoftu, rozdíl v nejnovější generaci se znovu zvětšil. A v následujících letech by měla být propast ještě výraznější.

Sony oznámilo, že v posledním čtvrtletí prodalo 4,5 milionu konzolí PlayStation 5. Oproti loňskému roku jde o 29% pokles. 

Microsoft zaznamenal prodeje o 31 % menší. Konkrétní počet konzolí Xbox Series X/S neoznámil, analytici ale vypočítali přibližné číslo.

ANKETA: Kterou herní konzoli preferujete?

Portál Forbes zmiňuje poměr 5:1. Xbox měl prodat za kvartál 800 - 900 tisíc kusů. Ročně by to tak dělalo 3,2 - 3,6 milionu. To je obrovsky špatný výsledek pro Microsoft, který padá čím dál tím dál za svého největšího konkurenta.

Ke konci roku 2023 se počítalo s poměrem 2:1 ve prospěch PlayStationu. Tímto tempem se ale bude rozdíl rapidně zvětšovat. Je pravděpodobné, že Series X/S bude pro Xbox ještě větší propadák než předchozí generace. Dávno pryč jsou slavné doby Xbox 360.

PlayStation dál drtí konkurenční Xbox. Horší než Wii U, zní z řad hráčů
i Zdroj: Xbox

Kde je problém?

Xbox se čím dál míň soustředí na prodej hardwaru. Pozornost ubírá především na PC trh a Xbox Game Pass. Podle Forbesu ale zmiňované předplatné naráží na strop i kvůli horším prodejům konzolí.

Dalším důvodem jsou rozhodně i horší exkluzivní hry na Xboxu. S PlayStationem v tomto ohledu nemůže méně populární společnost soutěžit. Velká část her navíc vychází i na PC.

Nepomáhá ani neúspěch předchozí generace. Xbox One se nepodařil, obecně je považován za jednu z nejhorších konzolí Microsoftu.

A další, pro mnohé irelevantní, ale přesto citelný rozdíl, je v pojmenování. U PlayStationu je to jasné, od jedničky do pětky, žádné složitosti. Ale co Xbox?

Nejdřív byla 360, pak One, teď Series X/S. Co to vlastně znamená, jaké jsou rozdíly mezi Series X a S? Proč to tak je? Podstatná část hráčů netuší, co je horší, starší, novější… “Ještě horší než Wii U,” shodují se gameři.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama