"Nexa vůbec nesedí do stylu hry G2," analyzuje kouč legendárních NIP
i Zdroj: https://photos.eslgaming.com/PRESS-GALLERY-Intel-Extreme-Masters-Katowice-2024-CSGO-/i-NrmVNWB/A
Esport CS 2 Článek "Nexa vůbec nesedí do stylu hry G2," analyzuje kouč legendárních NIP

"Nexa vůbec nesedí do stylu hry G2," analyzuje kouč legendárních NIP

Michael Douša

Michael Douša

28. 4. 2024 20:00

Faruk "pita" Pita stál u zrodu Counter-Striku tak, jak ho známe dnes. Na počátcích CS:GO reprezentoval SK Gaming, posléze přešel do role kouče, odkud si ho pamatuje každý znalec.

Reklama

Pita totiž stál za zády legendární pětice Ninjas in Pyjamas, které se podařilo ukořistit historicky třetí Major trofej - tu z ESL One Cologne 2014, jedinou, která kdy padla do rukou NInjům. Zjevně tedy jde o chlapíka, který tomu řemeslu tak trochu rozumí. Tentokrát se podíval na G2 pod drobnohledem. Na co přišel?

Nemanja “nexa” Isaković totiž není úplně stejný typ hráče, kterým byl Justin “jks” Savage. Nexa totiž není open fragger jako jks, ale spíše lurker staršího střihu, který spíš čeká, než se celý server pohne správným směrem, a potom útočí, spíš než aby využíval perfektního mikro-načasování. To je sice dost chytré samo o sobě, ale znamená to mnohem větší tlak na ostatní spoluhráče. Jakmile protihráči zjistí, kde nexa hraje - to se většinou moc nemění, vědí, že tam nemusí očekávat moc velký tlak a akci, a naopak soustředí svoje maximální oslabovací úsilí jinam. Ideálně tam, kde je Nikola “NiKo” Kovač.

huNter-, m0NESY, NiKo | IEM Cologne 2023
i Zdroj: Rostislav Douša, Grunex
huNter-, m0NESY, NiKo | IEM Cologne 2023

Tam totiž většina protihráčů začne soustředit svoje granáty a šít maximum wallbangů, aby NiKa oslabili, protože ví, že ho ve správné konstelaci můžou jednoduše přestřílet. G2 potřebují, aby NiKo byl alespoň ve vyrovnané situaci, protože ty dokáže obrátit ve svůj prospěch. Když ale musí “tancovat” okolo molotovů, smoků a granátů, jen těžko může využít svůj vlastní talent. 

To se pak propisuje do zbytku hry. Jakmile NiKo párkrát takhle zbytečně padne, zbytečně se zvyšuje tlak na spoluhráče. HuNter je pod větším tlakem, HooXi se snaží získávat prostor úplně na  drhué straně mapy, nebo se m0NESY musí pokoušet o heroické agresivní výkony s AWP, zatímco nexa si pořád pohodlně vyčkává. Proto ho tak často vidíme v clutch situacích, a ne NiKa, který je takhle cílem  číslo jedna hned od začátku kola, zatímco nexy si nikdo moc nevšímá. Třeba i ve vítězném zápase proti Falcons:

To však pita nemíří jako kritiku na nexu, vůbec ne. Spíše se snaží poukázat na to, jak problematicky si G2 sestavili tým, respektive neumí pracovat s vlastními silnými stránkami. Pita navrhuje v G2 obměnit role, aby to byl právě NiKo, který si vezme na triko aktivnější lurkerské pozice jako v minulosti, nebo zaktivizovat nexu, aby byl o něco agresivnější. V krajním případě, píše pita, bude třeba přivést do týmu hráče místo nexy, který dokáže lépe nést břímě odpovědnosti, jako tomu bylo u australského střelce jks.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama