EA zvažuje přidání reklam do svých nových her
i Zdroj: EA
Gaming Článek EA zvažuje přidání reklam do svých nových her

EA zvažuje přidání reklam do svých nových her

Václav Brixí

Václav Brixí

11. 5. 2024 21:04

Šéf společnosti Electronic Arts potvrdil, že aktuálně zvažují přidání reklam do nových AAA titulů. Má se jednat o promyšlenou implementaci, která nebude hráče rušit.

Reklama

Během nedávného rozhovoru ohledně finančních výsledků společnosti EA padla otázka, jaká je současná situace týkající se vkládání dynamické reklamy do tradičních AAA videoher z produkce EA. Odpověď, se kterou přišel šéf společnosti, Andrew Wilson, pravděpodobně zaskočí řadu hráčů. Bez větších průtahů potvrdil, že část zaměstnanců již aktivně prozkoumává možnosti implementace reklam do nových prvotřídních titulů. 

Pokud se zamyslíme nad těmi miliardami hodin, které jsme strávili hraním, vytvářením, sledováním a připojováním, ale také nad tím, že velká část tohoto času se odehrává na hranici tradičního herního zážitku, očekáváme, že reklama má šanci stát se pro nás významným podnětem růstu. Budeme velmi opatrně přemýšlet, jak se k tomu postavíme.

Wilson během své odpovědi několikrát zdůrazňoval, že jsou si v EA vědomi historie reklamních sdělení ve hrách a budou tedy dbát na to, aby v nich reklamy byly umístěny logicky a nerušily herní zážitek. Podle reakcí fanoušků na diskusních fórech a sociálních sítích je však očividné, že komunita neoplývá přílišnou důvěrou k tomu rozhodnutí. Nejčastěji se pak objevuje argument, že zákazníci za hru platí nemalé peníze již při koupi a očekávají kompletní produkt bez dodatečné monetizace.

Reklamy přímo ve videohrách přitom nejsou žádnou novinkou. Již dříve se objevovaly například reklamní bannery ve starých arkádových titulech. EA mělo v minulosti reklamy na produkty na billboardech v závodních hrách Need for Speed či sportovních simulátorech jako FIFA a NHL. V jednom z titulů od EA, Burnout Paradise, se dokonce objevovaly reklamy s politickým obsahem. Nejčerstvější a nejkontroverznější památkou této problematiky je bezesporu celoplošná reklama na seriál The Boys ve hře UFC 4 v roce 2020, která vyvolala velké pobouření ze strany hráčů i médií a následně donutila EA k jejímu stažení.

V rámci free-to-play modelu jsou reklamy již poměrně častým jevem. Především pak v oblasti mobilních her. Často je však přítomna možnost zakoupit zpoplatněnou verzi hry, která je o reklamy oproštěna. Že by se EA vydalo touto cestou i v případě AAA titulů snad nehrozí, ačkoliv o tom sami hráči rádi vtipkují.

A co vy, jaký  máte názor na reklamy ve hrách?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama